Вулин обишао повређене раднике Центра у Раковици

15-07-2017 | Вести

БЕОГРАД- Министар одбране Александар Вулин обишао је данас са заступником начелника Војномедицинске академије пуковником проф. др Мирославом Вукосављевићем двоје повређених из Центра за социјални рад општине Раковица, који се налазе на лечењу на Војномедицинској академији.

Вулин је обишао пацијенткињу Данијелу Михаилов (1972) која је после повреда у пределу шаке и леђа збринута на Клиници за пластичну хирургију и опекотине ВМА и пацијента Војкана Томићевића (1979) који се након тежих повреда у пределу главе, врата и руке, успешно опоравља на Клиници за максилофацијалну хирургију ВМА.

Он се у разговору са пацијентима и дежурним медицинским особљем уверио да је повређенима пружена сва потребна медицинска нега и да се налазе у стабилном здравственом стању, наводи се у саопштењу Министарства.

Вулин је пацијентима поручио и да „им нико не би замерио да су се уплашили, а нису, јер када људско биће, ако можемо говорити о људском бићу, убије супругу и своје четворогодишње дете, онда говоримо о несхватљивој размери зла и о нечему што једноставно не може да се опише речима“.

"Социјални радници који су се супротставили овом монструму су хероји. То су људи о којима не говоримо довољно. То су људи који су спречили већу трагедију јер би тај монструм сигурно наставио да ради то што је почео да ради. Ови људи нису питали за шта су обучени, ни који им је факултет, ни шта би они требало да раде, већ су урадили оно за шта би сви ми волели да имамо храбрости да урадимо, ако икада дође до такве прилике и ако икада присуствујемо таквом злу", каже Вулин.

Тим људима треба рећи хвала, и зато када критикујемо систем то је у реду, и треба критиковати систем, додао је он.

"Он ће бити бољи, унапређиваће се, видећемо где су грешке да их поправимо, али када га критикујемо, немојмо критиковати ове људе. Они су хероји. Рецимо им хвала, јер заиста то заслужују, рекао је министар Вулин.

Он је нагласио да је реч о љ?удима који заједно нису толико ни снажни, ни крупни, колико је био „тај монструм, још и наоружан“.

" Дефектолози и социјални радници су понудили свој живот да би спасили дете и мајку и да би зауставили монструма. Они су хероји. Не понављамо им то довољно често, не говоримо им то довољно често. Треба да будемо поносни на квалитет људи који раде у систему социјалне заштите, а систем поправљати, мењати, кажњавати и биће бољи", рекао је Вулин.

Као што смо се и у протеклим годинама трудили да га учинимо бољим, сигуран сам да ће надлежни учинити да буде још бољи, додао је он.

"Ови људи треба да буду наш понос, треба да им кажемо хвала, заиста су то заслужили. Квалитет људи који ради у систему социјалне заштите је за сваки понос, а све остало треба мењати, треба унапређивати", истакао је министар Вулин.

Према речима пуковника Вукосављевића, реч је о једној врсти комплексне трауме, пре свега психичке.

"Као човек који има изузетног искуства са лечењем повреда свих делова организма, право је чудо да се само завршило на овоме. Ови људи су желели да спасу мајку и дете, на свом радном месту. Ми чинимо све што је у нашој моћи. Надам се да ће оваквих повреда у будућности бити мање, а да ће се наша деца слободно кретати и да ће моћи да имају своје детињство као и њихове мајке заједно са њима", поручио је заступник начелника ВМА.

Повређени пацијенти су истакли да су „природним инстиктом кренули да спасавају дете и мајку“ и да би трагедија сигурно била већих размера да запослени У Центру нису одреаговали на овај начин.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: