Политички односи две земље на врхунцу

14-07-2017 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин састао се данас са амбасадором Немачке Акселом Дитманом и том приликом је потврђено да су политички односи две земље на "историјском врхунцу", саопштило је Министарство одбране.

Они су констатовали да је то резултат континуираних сусрета на високом нивоу и личног пријатељства председника Србије Александра Вучића и канцеларке Ангеле Меркел, што је свеукупно резултирало и унапређењем економске сарадње у обостраном интересу.

Истовремено, рекао је Вулин, сарадња Србије и Немачке је активан допринос убрзаном прикључењу Србије ЕУ и изузетно ценимо подршку и разумевање Немачке на том путу, нагласио је министар одбране, док је немачки амбасадор истакао да је Немачка близак и поуздан партнер Србије на њеном путу у ЕУ, те да се поглавља 23 и 24 односе на владавину права и да те реформе нису у вези са поглављем 35.

Вулин је истакао да поглавље 35 није замена за бриселски дијалог, те да Србија инсистира на хитној имплементацији досадашњих договора из Бриселског споразума, а посебно на формирању Заједнице српских општина, што очекује од оног ко формира владу на КиМ.

Министар одбране је рекао да Србија настоји да мирним средствима обезбеди нормалан живот српске заједнице на простору КиМ, где једино КФОР препознаје као партнера и носиоца стабилности.

На састанку је констатовано да сарадња две земље у области одбране прати ниво укупних билатералних односа, а Вулин је истакао да смо пођеднако задовољни постигнутим нивоом сарадње са НАТО кроз Партнерство за мир, као и са позицијом посматрача у ОДКБ.

Министарство одбране наставља са избалансираном политиком одбране у складу са прокламованом војном неутралношћу, па ће у складу са дефинисаним националним интересима радити на унапређењу и даљем развоју односа са свим државама и међународним организацијама.

Стога је, каже Вулин, сарадња у области одбране са земљама региона на високом нивоу и често покретач унапређења укупних односа, будући да је Србија свесна да једино кроз дијалог и сарадњу, као и интеграцију држава Западног Балкана у ЕУ, може да се успостави дугорочна стабилност у региону.

На састанку је било речи и о доприносу који Србија кроз учешће у мултинационалним операцијама УН и ЕУ даје глобалној стабилности, те је Вулин потврдио де ће се наставити континуитет тог ангажовања.

Вулин је упознао амбасадора Дитмана и са снажном подршком коју Заједничке снаге Војске Србије и Полиције пружају при ублажавању последица мигрантске кризе, нагласивши да је од почетка њиховог ангажовања спречен илегалан прелазак више од 21.300 миграната.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: