Oбука приоритет, остаjемо неутрални

16-07-2017 | Вести

БЕОГРАД  - Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас приликом обиласка припадника извиђачких јединица Копнене војске који се налазе на обуци у летњим условима на планини Мали Јастребац да ће се увек инсистирати на обуци и на што вишем облику усавршавања наших људи и поновио да Србија остаје привржена војној неутралности.

Вулин је истакао да је Србија неутрална земља и да ћемо сарађивати са свима са којима имамо интерес да сарађујемо.

"Оно што нас опредељује у војној сарадњи, баш као и у политичкој, јесте интерес државе Србије и интерес наше војске. Ми сарађујемо на изузетан начин са НАТО кроз Партнерство за мир и сматрамо да је то оптимални ниво наше сарадње. Са друге стране, са ОДКБ-ом сарађујемо као земља посматрач, што је такође највећи могући облик сарадње уколико нећете да буде члан, а нећемо да будемо члан ни једног војног савеза" рекао је министар.

Како је назначио нема разлога да било ко сумња у позицију државе Србије.

"Став врховног команданта и председника Републике је да је војна неутралност неоспорна, баш као и наших највиших органа, а верујем и читаве владе", закључио је министар одбране.

Вулин је навео да су пипадници ВС показали колико је висока њихова обученост и колико су спремни да буду ангажовани на свим задацима и оценио да су морал и упорност ових људи оно што их разликује.

Како је рекао могуће је да нека војска буде боље опремљена од нас, да неко има боље авионе, тенкове, скупље униформе "али да има боље обучене људе, да има упорније људе, да има виши морал, да има бољи однос према радним задацима, то већ није могуће".

"Мој став као министра и став начелника Генералштаба, свакако је да ћемо увек да инсистирамо на обуци, да инсистирамо на што вишем облику усавршавања наших људи, наравно уз све оно што треба да урадимо да би положај њих и њихових породица био бољи, како би могли да се препусте задацима и да се ангажују на најбољи могући начин", рекао је министар Вулин.

Током данашњег обиласка, министру Вулину је на неколико радних тачака престављен део онога што извиђачи раде током обуке у летњим условима, пре свега начин извођења обуке у борењу и обуке у гађању ножем, начини припреме разноврсне хране из природе, као и дејство и извиђача из заседе у позадини непријатеља.

Вулин је војнике обишао у пратњи државног секретара Александра Живковића, начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића.

Извор: Танјуг

 

Подели са пријатељима: