Поносан сам на Вучићево понашање у Вашингтону

17-07-2017 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин сматра да је за председника Александра Вуцића направљена "негативна припрема" у Вашингтону како би променио своју политику агенду и каже да је веома поносан на то како се председник понаша у америчкој престоници.

Та припрема је направљена прво текстом Вука Јеремића у Вашингтон посту у коме је за Вучића речено да је диктатор а Србија недемократска а затим нападима из америчког Конгреса, објаснио је он.

Вучић је међутим, "без трунке страха је изашао и рекао оно што је истина и на најбољи могући начин бранио позицију Србије и нашег народа,. искрено сам поносан на нњега, тако се понаша председник Србије", оценио је Вулин гостујући на Пинку.

Према његовим речима, ранији председници би се обично када оду у неку другу земљу враћали "са промењеном памећу са туђим идејама, туђим интересима" а Вучић је, "отишао као српски председник и вратиће се као српски предсендик".

Министар одбране очекује да ће САД на то да реагују са поштовањем јер, како каже, долази "један храбар човек који има подршку свог народа и води разумну, мудру политику полтику која нас не сукобљава".

Србија око себе има врло немирне суседе, доста нестабилну ситуаицију у читавом окружењу и представља једину стабилну земљу која делује као умирујући фактор на све остале, додао је он.

На питање да ли Србија иде у ЕУ или ће наставити да "флертује" са Русијом он је одговорио да ће се Београд понашати у складу са интересима Србије, јер се изборио за то право.

Према његовим речима, одбрамбена индустија је моћна, сачувана и сада се значјано развија, а влада је још док је њоме председавао Вуцић одредила 50 милиона евра директне помоћи однбрамбеној индустрији Србије која ће остати у нашем власништву.

Он је поновио да је Србија војно неутрална земља, са чим су упознати њени партнери и на Истоку и на Западу а да ће политика коју је формулисао врховни командатнт војске и председник Србије Вучић неће мењати.

"Нико нема разлога да сумња у нашу неутралност", рекао је Вулин коментаришући изјаву америчког конгресмена Енгела да Србија не жели да се приклујучи НАТО али наставља да се наоружва ау сарадњи са Русијом.

Вули је указао да је када се погледа однос активности Србије са представницима ОДКБ, НАТО и оружнаих снага САД, уочљиво да је број активности са условно речено западном страна света далеко већи, скоро четири пута већи него са истоком.

"Ми смо врло избалансирани и врло водимо рачуна да наше парнетере и на истоку и на западу упознајемо са насосм политиком, да им јасно ставимо до знања да смо ми војно неутрални, да нећемо да учествујемо у сукобима великих", рекао је он.

Према његовим речима, велики некад воле да мале увлаче у своје сукобе, "али то нису наши сукоби", "ми нећемо да будемо ничији полигон."

Србија је расположена за сарадњу са свима сли ће се ће се, додаје, наоружавати где може, како може и како јој одговара.

"Војска има разлоге зашто набавља одређено оружје, ипак смо војска која је у техничком смислу наследила ЈНА, а ЈНА је била наоружана по совјетском моделу. Даћу вам пример да наши, хрватски суседи још увеки имају авионе Миг-21, то је совјетски авион, дакле сви ми на простору бивше СФРЈ смо наследили такву технику и сходно томе се и развија наше даље наоружање", рекао је Вулин.

Он напомиње да о томе које ће се орузјзе купити не одлуцуцју политичари већ стручњаци, а неутралност је најскупљији и највиши облик политике и идеал сваке државе и народа.

"Поновићу, ми смо војно неутрални, то значи да смо сами. То значи да ми у тренутнку невоље не можемо да се позовемо на било чији савез, не можемо никоме да тражимо да његова армија буде ту да нас помогне и да нас заштити. Када сте војно неутрални, морате да будете војно снажни, да бисте били одвраћајући фактор, да бисте били у стању да заштитие себе, своју територију и све грађане, где год они живели," рекао је Вулин.

Да би све то било могуће морате да имате моћну армију, закључио је он.

Коментаришући похвале које је америчким министар одбране Џејмс Матис упутио операцији Олуја, у којој је протерано 250,000 Срба из Хрватске, он је приметио да би, да је било ко икада похвалио неку акцију у којој је извршено етницкцо чишћење над неким другим народиом, читав свет устао и рекао да је то неприхватљиво,

"А када кажете да је сјајно што је постојала једна војна акција после које Срби више не живе на својим огњиштима, после које се 250.000 Срба више се није вратило у Хрватску, после које је убијено неколико хиљада цивила казете, то не мозе да буде добро".

На питање о најавама формирања војске Косова он је рекао да је то питање јасно дефинисано Резолуцијом СБ УН 1244 по којој је једина оружана снага на простору КиМ КФОР. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: