Безбедносна ситуациjа региона релативно стабилна

17-07-2017 | Вести

БЕОГРАД - Безбедносна ситуација у региону је релативно стабилна иако постоје забрињавајуће тензије, док је мигрантска криза кључна тема која превазилази националне границе и захтева свеобухватан и дугорочни приступ, констатовано је на састанку министра одбране Александра Вулина и директора Агенције ЕУ за европску и обалску стражу ФРОНТЕX Фабрићем Леђеријем.

Како се наводи у саопштењу ресорног министарства, Вулин је са Леђеријем разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Западном Балкану, са нагласком на мигрантску кризу.

Вулин је на састанку нагласио да је од почетка кризе кроз Србију прошло око милион миграната, а да је Србији све време била на висини задатка.

"Иако није чланица ЕУ већ само кандидат, Србија делује као одговоран члан међународне заједнице и као такви смо спремни да будемо део трајног решења", рекао је он.

Министар је истакао да су велики део одговорности преузели и Министарство одбране и Војска, који пружају снажну подршку на ублажавању последица кризе осталим државним органима.

То се посебно односи на, каже Вулин, појачану контролу граница и спречавање криминалних активности кријумчара и трговаца људима.

Од почетка ангажовања Заједничких снага, подсећа, спречен је илегални прелазак око 21.000 мигранта, а тренутно је у Србији смештено око 6.000 њих, већином из Авганистана.

Будући да са том земљом, Србија нема потписан билатерални споразум, Вулин је свог саговорника замолио за посредовање агенције ФРОНТЕX.

Леђери је министру одбране представио новог официра за везу те организације за Западни Балкан Весну Маринковић и упознао га са делокругом рада агенције ФРОНТЕX, проширеним надлежностима и новом стуктуром, као и са досадашњим активностима и будућим плановима за решавање мигрантске кризе.

Европска агенција за чување граница и обале - Фронтекс (Тхе Еуропеан Бордеранд Цоаст Гуард Агенцy) је успостављена одлукама Европског парламента и Европског савета од септембра 2016. године.

Њена основна мисија је промоција, координација и развој система управљања границама ЕУ, док је њена главна функција помоћ граничним властима држава ЕУ.
 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: