Свечано обележен Дан авиjациjе

02-08-2017 | Вести

БЕОГРАД - Свечаним дефилеом и отварањем спомен-парка "Нико није рекао нећу" погинулим авијатичарима данас је на аеродрому Батајница обележен Дан авијације и крсна слава 204. ваздухопловне бригаде "Свети Илија".

Министар одбране Александар Вулин, који је присуствовао свечаности, нагласио је да је у Србији било времена "када смо се стидели најхрабријих и најбољих, када нисмо смели да кажемо да су најбољи те 1999. били на нашем небу", али и да се та времена никада неће вратити.

"Србија је поносна на сваког од вас, баш као што је поносна на успомену на хероје, који су те 1999. године имали храбрости да полете и супротставе се најмоћнијима на свету", рекао је Вулин, обраћајући се ваздухопловцима.

Како је нагласио, постоје земље којима други народи и армије чувају небо и слободу, али Србија није међу њима, захваљујући храбрости, стручности и раду наших ваздухопловаца.

"Ја им данас честитам дан и изражавам најдубљу захвалност сваког грађанина Србије за време и наду да се неће променити", рекао је министар и подвукао да српско ваздухопловство није само техника, већ људи који га чине, људи који су показали да пред надмоћним непријатељем никада неће променити страну, одустати, никада неће рећи не.

Српско ваздухопловство, наводи министар, чине људи који изнад свега воле своју земљу, небо изнад нас.

"Деценијама се није улагало у ваздухопловство, сада можемо да кажемо да је то време прошло и да ћемо бринути о бољој техничкој опремљености, али исто тако и о бољем положају сваког припадника", нагласио је министар одбране.

Такође, у кругу аеродрома Батајница, свечано је отворен и освештан спомен парк "Нико није рекао нећу" погинулим ваздухопловцима 1999. године, а састављен је од летачког знака, крста и крила, док је та реченица постала симбол храбрости.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић положили су венце и одали почаст погинулим пилотима и техничком особљу, а свечаном отварању спомен парка присуствовала је и породица хероја пилота Миленка Павловића.

Дан авијације слави се 2. августа у спомен на дан када је 1893. године, издато наредење краља Александра Првог Обреновића, којим је предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења и то су биле прве ваздухопловне јединице у српској војсци. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: