Воjска 365 дана у години обезбеђуjе ваздушни простор

05-08-2017 | Вести

НОВИ САД  - Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас ненајављеној провери борбене спремности система за противваздухопловна дејства РВ и ПВО Војске Србије, у касарни „Југовићево“ у Новом Саду и том приликом рекао да, у оквиру редовних активности, наша војска свакодневно, 24 часа дневно, 365 дана у години обезбеђује наш ваздушни простор, а да је тако и данас.

Вулин је, након што је присуствовао на ватреном положају превођењу јединице у највиши степен приправности за извођење противваздухопловних дејстава, новинарима рекао да ниједан непријављени прелет, ниједан авион, ниједан хеликоптер, ништа што би угрозило наш ваздушни простор, данас није уочено, а и да јесте уочено, како је навео, било би лоцирано и оборено.

“Ни један ловац, ни један хеликоптер из нашег суседства не би могао да угрози наш простор. Наређење врховног команданта Александра Вучића ће бити испуњено. „Олуја“ се више никада неће поновити где год да живе Срби”, истакао је Вулин.

Након обиласка, Вулин је оценио да је веома задовољан затеченим стањем, додајући да је техника у потпуности исправна, да је попуна урађена у складу са одговарајућим прописима, те да су људи спремни.

“Од максималних 15 минута, данас су посели положај и били спремни за дејство за девет минута. Веома сам задовољан, али свакако морамо да радимо на побољшању њихових услова. Морамо да помогнемо људима да буду боље смештени, да раде у бољим условима, јер се они овде налазе значајан временски период”, рекао је Вулин и додао да ће из тог разлога у врло кратком периоду бити учињено нешто како би се услови побољшали.

Командант ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак рекао је да је контрола и заштита суверенитета ваздушног простора најважнији тежишни задатак трајног карактера стратегијског значаја у миру.

“То значи да у сваком моменту постоје људи и техника који су намењени и у стању готовости да могу да реагују на сваку повреду суверенитета ваздушног простора или у случају угрожавања безбедности грађана Републике Србије”, казао је Живак.

Живак је истакао да снаге и средства које су данас представљене на овом положају, само су једна од таквих позиција, те додао да основу тог система чине радарски системи који заједно са надлежном контролом летења будно прате шта се дешава у нашем ваздушном простору и нашој околини.

“Они се старају да се сво летење које је најављено и пријављено одвија у складу са прописима. У случају одступања од таквог најављеног летења или угрожавања безбедности, тада се ангажују снаге у систему ПВО, а поред снага које сте данас имали да видите, ту су и снаге ловачке авијације, које имају првенствени задатак да пресретну такве циљеве и да их идентификују и да се на основу тога изврши процена даљих активности и степена угрожености“, нагласио је Живак.

Министар Вулин обишао је јутрос и уверио се у спремност снага и на аеродрому „Батајница“.

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: