Ниjе НATO вежба него регионална инициjатива

09-08-2017 | Вести

ВАЉЕВО - Вежба "РЕГЕX 2018" планирана за идућу годину, у којој Србија учествује са НАТО, јесте командно-стабна вежба, која се и раније одржавала на простору наше земље и није НАТО вежба већ регионална иницијатива, изјавио је данас министар одбране Алекснадра Вулин и поручио да је Србија неутрална земља.

"То није НАТО вежба, већ регионална иницијатива и ништа друго", рекао је Вулин одговарајући на новинарско питање да ли вежбе у којима Србија учествује са НАТО мењају наш став о војној неутралности.

Иницијатива, како је подсетио, постоји од 2013. године.

"До сада се та регионална иницијатива спроводила у Турској, БиХ, Грчкој, Јордану, а идуће године ће бити код нас. То је командно-штабна вежба, која ће бити подржана одређеним рачунарским симулацијама, и то су вежбе које су се и раније одржавале на простору наше земље. Прва вежба таквог типа урађена је 2010. године", каже Вулин.

Према његовим речима, Србија је неутрална земља и вежбаће са свима од којих може нешто да научимо, и са НАТО, и са ОДКБ.

"Вежбаћемо и билатерално са Оружаним снагама САД, вежбаћемо билатерално са снагама Руске Федерације и са сваким од кога можемо нешто да научимо, ми ћемо радити. Док је Александар Вучић председник државе и врховни командант и док сам ја министар одбране, Србија неће ући у НАТО пакт", поручио је Вулин.

Додао је да не зна шта ће се дешавати кад Александар Вучић не буде врховни командант, и кад не буде био председник Републике.

"Можда ће доћи неки други људи који ће мислити другачије, али док је он врховни командант нећемо ући у НАТО пакт, да не буде никакве дилеме и сумње", нагласио је министар Вулин.

Вежба РЕГЕX-18 је резултат и наставак војне сарадње више земаља у оквиру регионалне иницијативе покренуте 2013. године, а реализује се уз стручну и делимичну финансијску подршку Команде здружених снага Напуљ и према НАТО стандардима које су прихватиле и све државе чланице ЕУ.

Трошкове учешћа на вежби сноси свака земља учесница за своје припаднике.

Наредне, 2018. године, одржавање вежбе РЕГЕX-18 биће у Србији.

У плану је командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама по теми "Рад команде мултинационалне бригаде у мултинационалним операцијама".

До сада је учешће на вежби потврдило 12 држава чланица Медитеранског дијалога, Партнерства за мир и НАТО.

РЕГЕX-18 није прва међународна вежба која се према НАТО стандардима реализује у Србији.
ЛОГЕX-15, као и један сегмент вежбе ЦОМБИНЕД ЕНДЕАВОУР 2011.
Претходно су реализоване вежбе ВИКИНГ-14 и

Прва вежба у оквиру регионалне иницијативе (РЕГЕX - Регионал еџерцисе) одржана је 2014. године у Турској, уз учешће пет официра Војске Србије.

Вежба РЕГЕX-15 реализована је у Грчкој уз учешће четири официра Војске Србије, а 2016. године вежба је реализована у Босни и Херцеговини уз учешће пет штабних официра и једног вода Војне полиције Војске Србије.

Ове године вежба је реализована у Јордану уз учешће четири штабна официра Војске Србије.

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: