Вулин и амбасадор УAE обишли погон Kарађорђево

13-09-2017 | Вести

БЕОГРАД  - Министар одбране Александар Вулин, амбасадор Уједињених Арапских Емирата Ђума Рашид Ал Дахери и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић посетили су данас погон „Карађорђево“ Војне установе Моровић.

Министар и амбасадор су се састали са управом „Карађорђева“, а потом обишли ергелу коња, у којој се, осим осталих, налази и 15 коња из донације УАЕ.

Како је саопштено из тог ресора, Вулин је захвалио пријатељима из УАЕ који су нас, како је рекао, „обрадовали још једном донацијом“.

"Ових 15 арапских грла ће свакако значити нашој ергели Карађорђево, али више од тога значи и доказ нашег пријатељства. У арапској традицији поклонити некоме коња је велика ствар. Када неко поклони коња којег у арапском свету изузетно поштују, онда то уради највећем пријатељу. Поклонили сте му нешто најдрагоценије, хтели сте да покажете колики су пријатељи. Самим тим и будућност односа наших земаља може да иде само узлазно и само напред", изјавио је министар одбране.

Према његовим речима, Србија и УАЕ имају изузетну сарадњу у свим областима, и у економији и у политици и када је реч о односима наших војски.

" Радујем се што ће се то и наставити. Ови коњи ће послужити нашој ергели, а надамо се да ћемо са њима и у нашу Гарду вратити традицију коњичких јединица, да ћемо вратити оно што је некада красило српског официра, као и сећање на то како су некада изгледале наше славне коњичке јединице, јер у историји српске војске коњица је одувек била важна и поштована, од славних успеха деспота Стефана Лазаревића па до српске коњице у балканским ратовима и у Првом светском рату. То је једна лепа традиција коју би вредело обновити, а ова донација ће управо томе и послужити", рекао је министар Вулин.

Амбасадор Уједињених Арапских Емирата Ðума Рашид Ал Дахери изразио је задовољство што је данас обишао ергелу и коње и рекао да је реч о одличној врсти арапских коња.

"Ово је доказ о снажној и дубокој сарадњи двеју земаља у свим областима и надам се да ћемо тако и наставити те да ћемо још једном поновити ову посету", рекао је амбасадор УАЕ.

Министра, амбасадора и њихове сараднике о стању у Ергели известио је управник радне јединице „Ергела“ Карађорђево Небојша Златановић.

Он је рекао да су коњи по доласку били 30 дана у карантину током којег су обављани здравствени наџори и бројне анализе.

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: