Стилиjанидис: Jош 4 милиона евра од EУ за мигранте у Србиjи

08-10-2017 | Вести

БЕОГРАД  - Министар одбране и председник Радне групе за решавање питања мешовитих миграционих токова Александар Вулин и европски комесар за хуманитарну помоћ Христосом Стилијанидис обишли су данас Прихватни центар за мигранте у Обреновцу чију је обнову финансирала Европска комисија.

Том приликом Стилијанидис је најавио да ће Европска унија са још четири милиона евра помоћи хуманитарне пројекте намењене мигрантима у Србији.

Министар Вулин је захвалио европском комесару на помоћи и истакао да је Србија захваљујући њему (Стилијанидису), увек имала отворена врата и разумевање за ситуацију у којој се налази.

“Без обзира што Србија није чланица Европске уније, он се према нама увек понашао као да јесмо и зато желим да се захвалим човеку и пријатељу који никада није пропустио да буде уз Србију када нам је било тешко”, рекао је министар одбране.

Вулин је том приликом подсетио да се у Србији тренутно налази око 4.000 миграната, од којих је око 90 одсто њих смештено у прихватне центре у којима су заштићени и имају медицинску и правну заштиту, приступ образовању и нашем азилном систему.

Он је истакао да је Србија спремна и за ову зиму захваљујући раду и Мешовите радне групе и Комесаријата и свих надлежних министарстава, као и помоћи коју има од Европске комисије.

“Спремни смо за ову зиму, што значи да ће за ове људе бити и хране и смештаја и горива и лекова и свега што је потребно да би и овде где се налазе могли да се осећају и понашају као људска бића”, рекао је Вулин.

Стилијанидис рекао је да је у Обреновац дошао са министром да би исказао солидарност ЕУ према мигрантима, као и да потпуну посвећеност да им буде од помоћи докад год то буде потребно.

“Као комесар овде сам и да бих пружио подршку и истакао колико ценимо све напоре које надлежни у Србији улажу за мигранте, уз велику солидарност, емпатију и све друго”, рекао је Стилијанидис и подсетио да је ово његова четврта посета Србији у овим тешким околностима мигрантске кризе.

Он је напоменуо да је након сваког доласка видео велики напредак у обезбеђивању бољих услова у свим прихватним центрима, захваљујући напорима које улаже Влада Републике Србије заједно са ЕУ партнерима из хуманитарних организација.

Европски комесар је похвалио напоре Владе да обезбеди да се деца мигранти интегришу у редован образовни систем у Србији и најавио да ће ЕУ наставити да подржава неформално образовање у прихватним центрима за оне који су ван формалног система, као и да ће обезбедити и превоз до школе.

Према његовим речима, образовање није луксуз већ основна потреба и обезбеђује штит од радикализације, присилног регрутовања и присилног ступања у брак.

“С четири милиона евра помоћи ћемо образовање миграната, обезбедити храну, заштиту и све друго што им буде било потребно, а након тог износа укупна помоћ која долази из Европске уније износи 25 милиона евра”, рекао је европски комесар.

Он је подсетио да је од хуманитарне помоћи помогнута обнова 11 прихватних центара, као што је овај у Обреновцу, а да помоћ Србији, од почетка избијања мигрантске кризе, од стране Европске уније износи укупно 80 милиона евра.

“Европска породица ће наставити да помаже партнере у Србији докле год то буде потребно”, нагласио је европски комесар.

 

 

 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: