Александар Вулин: Добри споразуми због добрих односа Вучића и Eрдогана

12-10-2017 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да су током посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана потписани бројни споразуми и то захваљујући личним добрим односима Ердогана и Вучића.

"Потписали смо споразум по коме ће се увозити у Турску бројна роба готово без царине. Прилика постоји, шанса за наше привреднике. Вучић је отворио та врата. То је смисао економије. Политика је урадила свој посао", рекао је Вулин гостујући на Тв Пинк.

Он је казао да је током посете дошло до померања протокола, што није ништа необицно када постоји "хемија између лидера".

"Ви углавном знате шта ће се десити током посете. А онда у току посете добијете информацију да је турски председник изашао са предлогом према нашој страни да је спреман да нам обезбеди финансирања по најмањој могућој каматној стопи. То се десило, што је посету учинило више пријатељском него службеном. То говори о квалитету личности које разговарају и личној људскох хемији и разумевању", рекао је Вулин.

Поредећи садашњу и посетуи 2010. године, када је Ердоган био у Србији у својству председника Владе, Вулин је казао да је разлика велика.

"Заставу Србије у Новом Пазару 2010. године нисте могли да видите и изгледало је као да је председник турске Владе домаћин, а ми гости. А сада смо могли да видимо добродошлицу двојици председника и заставе две државе. То 2010. године није било нормално. Председник Ердоган је био добродошао и драг гост, али се видело да је домаћин председник Србије Александар Вучић", рекао је Вулин.

Говорећи о војној сарадњи две земље, министар одбране је рекао да обе земље треба да воде рачуна о разним изазовима у безбедносном смислу, пре свега мислећи на мигрантску кризу и све оно што она са собом носи.

"Ми желимо стабилну и мирну Турску која нема државних удара и у којој се поштује легално руководство, као што је и њихов интерес да Србија буде чврста, сигурна и стабилна. Сви турски званичници похваљују политику Србије и сматрају да ми јесмо гарант стабилности у овом делу света", рекао је Вулин.

Он је нагласио да турски председник цени личну храброст председника Србије и подсетио да је српски председник једини од страних државника изашао са јасним ставом о дешавањима у Турској у јулу прошле године.

"Тог 15. јула када је цео свет ћутао и чекао шта ће се десити у Турској, Вучић је сазвао седницу Владе и изашао са јасним ставом који је чуо цео свет и који је пренет и турском руководству - да подржава легитимно изабране органе. И много ближи пријатељи Турске су ћутали и чекали да виде шта ће се десити. Турска то никада неће заборавити Србији", оценио је Вулин. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: