Александар Вулин: Србиjа неће ћутке посматрати претње

14-11-2017 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин поручио је данас да је безбедносна ситуација у Србија стабилна, она је под контролом и сви њени грађани могу да буду сигурни и мирни, те поручио да Србија неће ћутке посмарати претње које се упућују Србима и територијалном интегритету нашој земљи.

Коментаришући изјаву бошњачког члана Председниства БиХ Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати Косово и да је то већ требало да досад да учини, као и да је он тај генератор који то гура, за Вулина је очекивано.

"Када имате човека, који, ево, после две године од покушаја убиства Александра Вучића није нашао за сходно да нађе кривце, или бар да се потруди да нађе кривце, онда можете очекивати да ће наставити управо са таквом политиком и да ће наставити са политиком која има за циљ да дестабилизује и Босну и Херцеговину, али читав регион".

Ми то, наравно, поручио је Вулин, нећемо дозволити, и сигурно нећемо ћутке посматрати да се прети и Србима, да се прети и територијалном интегритету Србије и наравно да ћемо учинити све што је у нашој моћи да наша земља буде сигурна и безбедна и од такве политике.

Према његовим речима, Изетбеговић, нажалост, још једном показује да мировна политика Александра Вучића у њему нема савезника и да пружена рука Србије се често не разуме и зато остаје у ваздуху, поготово од Изетбеговића.

Министар примећује да њима, како каже, увек изгледа као да смо слаби, а не да смо управо јаки зато што нудимо мир и зато што нудимо суживот и зато што желимо миран, стабилан и просперитетан регион.

"Највиши интерес Републике Србије је мир у читавом региону, и наравно, да Срби без обзира где живе буду сигурни и заштићени и да могу да живе као слободни грађани својих земаља без обзира на то где они живели. Али нећемо дозволити да због било које политике, било ко дестабилизује Србију или покушава да од Србије направи некакву земљу коју ће откидати кад ко хоће или шта ко хоће. Изетбеговић није партнер за мировну политику, он мир, једноставно, не разуме", навео је министар.

Министар каже да верује да то што је Изетбеговић рекао није рекао у име Бошњака.

"Јер, сигуран сам да ни један грађанин Босне и Херцеговине, не жели да се меша у унутрашња питања Републике Србије, не жели дестабилизацију, не жели сукобе са својим комшијама, не жели сукобе у својој земљи. Изетбеговић их, изгледа жели, а сигуран сам да нема подршку за то ни у бошњачком народу, као што знам да мена нигде другде, али би било веома добро и важно да међународна заједница већ једном проговори и да јасно каже да то што говори Изетбеговић је опасно и да што говори Изетбеговић мора наићи на осуду читавог света", навео је Вулин.

. Указао је да Србија има обавезу да поштује Дејтонски споразум, да гарантује Дејтонски споразум, а Дејтонски споразум овако нешто не би дозволио.

"Ми ћемо се својих обавеза држати, све надлежне службе ће радити свој посао, грађани Србије могу да буду мирни и сигурни, ми чувамо стабилност и безбедност, а и грађани околних земаља могу да буду мирни и сигурни зато што држава Србија, преко својих служби, преко својих министарстава, чува мир и стабилност", поручио је министар Вулин. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: