Александар Вулин: Држава наоружава воjску по jасним плановима

07-12-2017 | Вести

БЕОГРАД - Предложени буџет за војску од 70 милијарди динара историјски је највећи буџет од 2000, држава је поносна је на своју војску и наравно да ће је наоружавати по јасним плановима, у складу са политиком и потребама земље и народа, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

"Потреба овог народа је да има снажну војску, нису ово времена када се говорило да немамо ниједног непријатеља и да никада нећемо ратовати. Ми то не можемо да кажемо, јер не знамо то", рекао је министар у Народној скупштини током расправе о буџету.

Војска, истиче министар, служи само за једну ствар - да се спреми за рат и ни за шта друго, те да, ако рата никада неће бити и ако није требало да га буде, ако не треба војска да се наоружава, онда - "да се распусти".

"Онда је превише, не 70 милијарди, колико смо добили, него је и седам милиона превише. Шта ће нам? Војска служи само за једну ствар - да се припрема за рат, а на политици је да рат избегне, колико год може", изричит је Вулин.

Посао политичара војске је, сматра Вулин, да војска буде моћна, јака, задовољна, наоружана, а "наравно да се сви радују набавци Мигова и наравно да је та набавка у складу са планом опремања".

Обраћајући се народном посланику Зорану Живковићу, Вулин га је питао зашто у његово време нису набављени Мигови, "или Фантоми, Ф16, не прави питање", те зашто тада нити један тенк није уведен у наоружање, а растерани "сви официри који су вредели и прошли ратишта".

"Наравно да ћемо се наоружавати по јасним плановима, који су доступни коме треба да буду, у складу са политиком и потребама ове земље и народа. Прича о томе да наводно наша тајна служба нема на свом сајту или у буџету прецизно дефинисане разделе, а да имају неке друге службе, наравно да је ноторна лаж, јер ниједна озбиљна служба не говори о таквим стварима на сајтовима и у јавности", рекао је Вулин.

Додаје да зато постоје надлежни скупштински одбори, који врше контролу служби, као и надлежне буџетске инспекције, које врше контролу трошења новца.

"Развијаћемо свој систем безбедности, јачаћемо, наоружаваћемо војску, на велико задовољство свих њених припадника, али и сваког грађанина ове земље. Повећане су плате у војсци, дневнице, уведена је солидарна помоћ, припадници војске могу са задовољством да очекују да ће имати као и остали припадници безбедносног сектора масовну стамбену изградњу и да ће у наредне три године почети да добијају прве станове, као и све што до сада нису имали", рекао је Вулин.

Каже и да "смо сви били сведоци како је војска мирно стајала и гледала како 17. марта 2004. гори Косово и Метохија и спроводи мартовски погром".

"Војска није реаговала, држава није реаговала. Гледали смо како Косово проглашава независност, није војска реаговала. Зато се прави моћна и јака војска. Да се не деси више никада тако нешто никоме. Ако војска није потребна, онда је укините, али док је не укинете, биће и наоружана, имаће веће плате, радиће и напредоваће", јасан је Вулин.

Стратегије одбране у овој земљи, додаје, доносили су официри страних армија, нису их доносили српски официри, а сада је доносе,

Ова војска више неће уништити ниједан тенк, неће протерати ниједног официра, неће се никада више стидети својих војника, казао је Вулин.

Извор: Танјуг

 

 Танјуг 

Подели са пријатељима: