Oбележен Дана воjних ветерана, Вулин: Хвала у име народа

04-12-2017 | Вести

БЕОГРАД - Дан војних ветерана обележен је данас свечаним пријемом у Старом Генералштабу, коме је присуствовао и министар одбране Александар Вулин, који је ветранима захвалио "у име народа којем су изборили право да буде слободан и свој на своме".

Дан ветерана је, подсећа Вулин, обележен трећи пут, а Србија ратује више од 100 година.

"То говори о нама, о народу који је жељан слободе, народу који је увек био на правој страни света, народу који баш никада није погрешио у избору, народу који за разлику од много већих и моћнијих и бројнијих, баш никада није стао на страну зла", рекао је министар одбране.

Вулин је истакао да су Срби, кад год су други одлучивали о нама и "хтели да пишу нашу историју", у тој историји били злочинци.

"Када год су други писали нашу историју и када год су нам други говорили шта да памтимо и како да мислимо, онда су учили нашу децу да се стиде својих очева, својих дедова и онда су им говорили да је свака борба узалудна и погрешна", поручио је Вулин.

Министар је захвалио ветеранима, како је рекао, не само у име Министарства одбране, у име свих припадника Војске Србије, већ у име сваког грађанина Србије.

"Ја вам се данас захваљујем у име народа који има право да се сећа, који има право да се поноси. Ја вам се захваљујем у име народа којем сте изборили право да буде слободан и свој на своме", наводи Вулин и додаје да је однос према ратницима је увек био и показатељ односа према земљи.

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране, пуковник Слађан Ðорђевић, подсетио је да се 4. децембар обележава од 2015. године у знак сећања на потписано примирје у Првом балканском рату 1912. године, када су око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постали „стари ратници" .

Поводом обележавања Дана војних ветерана, раније данас, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио министар одбране Александар Вулин, а у којој је био и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, уз војне почасти, положила је венце крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско - турским ратовима и Српско - бугарском рату и крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, док је централна комеморација одржана поред Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату, на Новом гробљу.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венце и крај Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. на Савском тргу у Београду, а Дан војних ветерана свечано је обележен у свим јединицама Војске Србије.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: