Александар Вулин: Србиjа чува РС; Стефановић: Подршка смо jедни другима

09-01-2018 | Вести

БАЊАЛУКА - На свечаности поводом Дана Републике Српске министар одбране Србије Александар Вулин подсетио је да председник Александар Вучић и Влада Србије увек и на првом месту воде рачуна о томе како живе Срби ван Србије, а министар полиције Небојша Стефановић поручио да ће Србија наставити да са Српском гради бољу будућност за грађане и Србије и РС.

"Како год да се односите према Србима који живе ван Србије, тако се односите и према Србији. Како се односите према Републици Српској, тако се односите и према Србији. Колико чувате и поштујете Србе који живе ван Србије, толико чувате и поштујете Србију и толико вам је стало до односа са Србијом", рекао је данас Вулин честитајући празник грађанима Републике Српске.

Подсетио је да је РС настала као плод борбе, као потреба српског народа да се јасеновачки геносцид више никада не понови и поручио да због тога РС има обавезу да чува тековине те борбе, да чува дејтонску Босну и Херцеговину.

"Српски народ је изборио своје право да одлучује сам о себи и то право никада и никоме не треба и не сме да препусти, баш као што је и Србија изборила своје право да сама одлучује о себи, својој спољној, својој унутрашњој политици и то право никада и никоме неће и не сме да препусти", поручио је Вулин.

Потпредседник српске владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, у име Владе Србије грађанима и руководству РС је поручио да ће Србија наставити да, заједно са Републиком Српском, гради бољу будућност за све њихове грађане.

"Наставићемо са инвестицијама, наставићемо да будемо подршка једни другима јер је то најбољи начин да осигурамо да сви људи који овде живе имају чему да се радују. Наш циљ је и наш најважнији задатак је да размишљамо о томе како да то боље сутра одговара свима. Ми поштујемо своје комшије, поштујемо територијални интегритет БиХ, али ми волимо Републику Српску, волимо свој народ и то право нико не може да нам отуђи", рекао је Стефановић.

Наставићемо да размишљамо који су то пројекти које треба заједнички да подржимо, шта је то што можемо да урадимо да можемо да осигурамо да и Република Српска и Република Србија буду јаче свакога дана, рекао је Стефановић уз констатацију да само снажна Србија може да остане гарант Дејтонског споразума.

"Само снажна Република Србија може да буде ослонац Републици Српској. И ми исто тако знамо да само снажна Република Српска може да помогне Србији да остане гарант мира и стабилности у овом делу Европе", поручио је.

Поводом Дана Републике Српске, председник Милорад Додик одликово је у Бањалуци председника Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином и бившег и председника Србије, Томислава Николића.

Орден Републике Српске на ленти Томиславу Николићу додељен је за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа измећу Републике Србије, Републике Српске и других држава, као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији и послератном развоју Републике Српске.

Председник Додик јена церемонији доделе одликовања рекао да је 9. јануар дан када је створена РС на тежњи српског народа да на овом простору да има своју Републику и да буде слободан, подсетивши при томе на важна историјска дешавања која су томе предходила.

Поручио је да су одликовања данас уручена онима који су на различите начине допринели ономе што је Република Србија данас, а Николић је приметио да су два највећа изазова током његовог председничког мандата били Косово и Метохија и Република Српска, те додао:

"Као председник сам био само човек који је ишао испред воље народа, а воља народа је јасна - Србија и Република Српска одлучиваће заједнички о заједничкој судбини".

Обележавању Дана Републике Српске присуствовао је и патријарх српски Иринеј, који је у бањалучком Храму Христа спаситеља предводио црквени обред поводом славе РС Светог Стевана, која се, такође, обележава на данашњи дан.

Међу члановима делегације Министрства одбране и Војске Србије који су данас присуствовали прослави Дана Републике били су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и други високи официри ВС.

Јуче су на гробљу "Свети Пантелија", на Тргу палих бораца НОР-а, на Спомен-костурници на Градском гробљу и на гробници 12 бањалучких беба положени венци и цвеће, а у оквиру обележавања Дана Републике јуче је одржана и седница Сената Републике Српске.

На Тргу Крајине одржан је свечани дефиле, а обележавање Дана Републике Српске завршено је свечаном академијом у спортској дворани "Борик".

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: