Александар Вулин: Воjска Србиjе jе гарант мира, слободе и независности

11-01-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Снажна и храбра војска, опремљена и обучена, као што је Војска Србије, гарант је мира, слободе и независности, поручио је данас министар одбране Александар Вулин са пријема поводом новогодишњих и божићних празника.

"Година иза нас била је година у којој је Војска Србије (ВС) показала своју снагу, организованост, врлину. Јачали смо, унапређивали се, обучавали, наоружавали, опремали, али, изнад свега- размишљали о припадницима војске", рекао је министар одбране.

ВС испуњава све своје мисије, истиче Вулин, увек на првом месту бринући о миру, стабилности и сигурности земље, о безбедном животу сваког грађанина и да је војска, као и увек у историји, ту да подели добро и лоше са својим народом, са својом земљом, "да буде баш онаква каква је наша земља и народ због кога је настала - храбра, поносна, сигурна и изнад свега своја".

"Трудили смо се да поправимо матријални положај наших припадника, повећали смо плате, дневнице, обезбедили смо значајан број станова, а сада, захваљујући наређењу врховног команданта и подршци целе владе, очекујемо да ће бити покренут и процес масовне стамбене изградње за припаднике безбедносног сектора", рекао је Вулин.

Министар, који каже да је поносан на сваког припадника војске, као најважнијег и најзначајнијег дела ВС "на њихов рад, самопрегор, неуморни, жилави, тврдоглави приступ свакодневном раду и схватању света, у коме нема места за реч нећу и не могу, свет у коме се сваки дан изнова доказује колико се воли Србија и за њу живи, ради, учи".

"Ово је Војска Србије, војска земље која сама одлучује о себи, која доноси своје одлуке, која никада другима неће радити оно што су чинили њој, због које можемо да осећамо само понос и сигурност, да су времена пред нама времена мира, сигурности, успона и раста", рекао је Вулин на пријему у Дому Гарде.

Војска је, каже министар, увек била ту, чувала мир, начин живота, сигурност, стабилност и када је било најтеже, подвлачи он, у тренуцима мигрантске кризе и када је требало бранити земљу од елементарних непогода - војска је била ту.

"Као чувар наше традиције, највиших вредности, чувар слободе, ВС постоји због чувања слободе, права нашег народа да постоји, да говори својим језиком, пише својим писмом, мисли својом главом. Снажна и храбра војска, опремљена и обучена, баш таква каква ВС јесте и каква ће тек да буде, јесте гарант мира, слободе и независности и нашег права да сами одлучујемо ко су нам пријатељи, а непријатељи и нас сами онако препознају и пронађу, и без наше жеље и воље", каже министар.

Војска је, тврди Вулин, као и увек у историји, делила судбину свог народа и када је било најтеже и када је требало штедети и одрицати се, ВС је то чинила, те зато данас, каже министар, "када видимо да су ствари у Србији кренуле на боље, да је и државна каса пунија, да више радимо и зарађујемо, држава се захваљује својој војсци, пошто је обезбедила највеће повећање баш припадницима војске и тако што је обезбедила могућност да се школују, напредују, да остану дуже".

"Војска свој народ воли, баш колико и народ воли своју војску. Нема успешне Србије без успешне војске, нема слободне Србије без моћне и снажне војске. Наша политика војне неутралности подржана је политиком и вољом читавог народа, али и снагом војске да иза одлуке о војној неутралности стоји, да чува нашу слободу, независност", рекао је министар одбране.

Како је нагласио, деца због којих постојимо деца су која ће живети у сигурној и слободној Србији, јер је војска моћна, сигурна, опремљена и наоружана.

"Драги пријатељи, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, желим да вам честитам Божић и Нову годину и да вам пожелим годину која ће бити вредна понављања, а ми у њој вредни понављања и сећања. Живела Војска Србије, живела Србија", рекао је Вулин.

На пријему поводом новогодишњих и божићних празника који су организовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић у Дому Гарде, присуствовали су дипломате, министри у влади, представници Народне скупштине, патријарх српски Иринеј, представници верских заједница и личности из културног и јавног живота.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: