Александар Вулин: Вучић иде у Загреб у мисиjу мира, дочекуjу га увредама

09-02-2018 | Вести

КРУШЕВАЦ  - Министар одбране Александар Вулин рекао је данас да председник Србије Александар Вучић тиме што је прихватио позив хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић без икаквог условљавања у Загреб иде у мисију добре вере.

"Никоме није претио само је рекао да ће ићи у мисију добре вере и да ће отићи да помогне да се наши односи боље развијају, укључујући и то да се положај Срба у Хрватској чува, и ништа више", рекао је Вулин одговарајући на питања новинара у Крушевцу, где је обишао фабрику "Трајал" и војну касарну.

Како је навео, истог дана кад је посета била извесна, стигли су напади и условљавања из хрватске владе и министарства спољних послова, одакле су поручили да није време за посету, да би затим тражили и "некаква извињења".

На то се морало реаговати, приметио је, те додао да се мора рећи да председник Србије одлази у мисију мира, а да га у Хрватској дочекују увредама и претњама.

"Наш председник често и против сопствене јавности одлази у мисију мира, а тамо треба да га дочекују усташе на некаквим протестима и од њега се тражи да се извињава. Прошла су времена извињавања, немамо зашто да се извињавамо. Извињење треба да дају други. Вучић није условио своју посету ничим, а онда нема ни једног разлога да они условљавају његову посету", уверен је министар.

Рекао је и да из Србије није кренула никаква полемика, нити расправа, да тешке речи нису досле из Србије, а да је одговорено "само на оно на шта се мора одговорити".

"Ако је критика да су ти који ће га чекати на протестима усташе, биће ми огромно задовољство ако сам погрешио. Можда ће понети транспарент на коме ће писати нешто лоше о усташком режиму. Можда ће на транспаренту писати ''стидимо се НДХ'', ''извините за Јасеновац'', ''жао нам је због стотина хиљада убијених Срба''", навео је Вулин.

Како је рекао, биће му велико задовољство ако буде видео макар један транспарент на коме ће писати "ми нисмо усташе".

"Ја се одмах извињавам, само да видим тај транспарент на том протесту кога ће очигледно бити", рекао је министар.

Додао је још да је пре три године питао Анта Готовину, саветника председнице Китаровић и Владе, да ли је усташа, а да он, каже, већ три године није смогао снаге да каже да није или да јесте.

Извор: Танјуг

 

Подели са пријатељима: