Александар Вулин: Воjска Србиjе обучена за деjства у зимским условима

10-02-2018 | Вести

 РАШКА  - Министар одбране Александар Вулин обишао је јединице Војске Србије и кадете Војне Академије Универзитета одбране који изводе обуку у зимским условима на Копаонику и том приликом оценио да је ВС обучена у зимским условима.

Након што је обишао и објекте за смештај у 51. скијашком полигону, министар је истакао да ће припадници Војске Србије и у наредном периоду посебну пажњу обратити на обуку.

"Наша физичка спрема ће бити још боља него што је сада. Данас смо са кадетима, будућим официрима, елитом наше војске. Сви који уђу у систем одбране, почев од Војне гимназије, преко Војне академије, заслужују најбоље услове и најбољу обуку и они јесу елита не само наше војске већ и нашег друштва. Били су кроз историју, а тако ће бити и у будућности.

У наредном периоду Министарство одбране ће уложити значајна средства у побољшање обуке и услова за рад свих наших припадника а посебно наших гимназијалаца и кадета, јер је војна елита која се овде школује понос Војске Србије и државе Србије", поручио је министар одбране.

Вулин је у 51. скијашком полигону Војске Србије, присуствовао обуци у зимским условима јединица Војске Србије и кадета Војне академије на стази Мали караман, након чега је разговарао с кадетима.

Командант логорског простора капетан бојног брода Владимир Милинков је подсетио да се на обуци у зимским условима налазе јединице батаљона Војне полиције специјалне намене, јединице Команде за обуку и кадети 141 класае Војне академије, студијски програм Логистика одбране, Менаџмент у одбрани и Јавне финансије.

"На обуци је 75 кадета подељених у осам скијашких група и они пролазе кроз све садржаје обучавања кроз више предмета, међу којима је и физичко васпитање, обука у скијању и то искључиво алпски програм. Ту су и топографија, оријентација и патрололно кретање у зимским условима по непознатом земљишту, као и тактичка обука - утврђивање зими и предмет наоружање са наставом гађања", рекао је капетан бојног брода Владимир Милинков и додао да током процеса нема посебних проблема, као и да кадети на Копаонику остају 14 дана, а да се досад све одвија према плану извођења логоровања, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Председник општине Рашка Игњат Ракитић је изразио задовољство што је министар одбране други пут у кратком периоду на територији те општине.

"Данас смо видели будуће официре који су показали своје умеће у скијању и веома сам поносан што ту обуку пролазе на територији наше општине. Посебно желим да изразим задовољство због наставка добре сарадње између општине Рашка и Министарства одбране и Војске Србије, и о томе смо, баш као и о наставку сарадње, говорили на састанку који је био врло успешан и који ће резултирати наставком уређења Копаоника као једног од најлепших зимских центара у овом делу Балкана", рекао је Ракитић.

У 51. скијашком полигону годишње различите облике војне обуке прође више од хиљаду припадника Војске Србије, кадета Војне академије и ученика Војне гимназије.

Вулин је претходно разговарао са председником Рашког округа Небојшом Симовићем и председником општине Рашка Игњатом Ракитићем.

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: