Александар Вулин: Србија се поноси својим ратницима, нећемо дозволити да буду заборављени

25-02-2018 | Вести

"Српски народ никада није бирао погрешну страну. Своје изборе је плаћао, за своје изборе је био спреман да умре као што данас мора да буде спреман да живи. Српски народ заслужује да се оваква места обнављају, да оваква места буду места сећања, места дужне поште али и места поносна. Ми се поносимо својим ратницима и нећемо дозволити да буду заборављени", изјавио је председник Покрета социјалиста, Александар Вулин, који је данас, у оквуру кампање за предстојеће градске изборе, обишао храм Светог Димитрија у коме се налази спомен-костурница у Лазаревцу у којој су сахрањени војници српске и аустроугарске војске погинули у Колубарској бици 1914. године, а у чију обнову ће град Београд, заједно са општином Лазаревац и ЕПС, уложити 12 милиона динара.

"Ово је прича и историја о српској војсци, а кад говорите о српској војсци ви заправо говорите о српском народу. Ми имамо разлога да се поносимо српском историјом. Наша историја јесте тешка и трагична али је историја честитих и часних људи који су имали храбости да бране своју земљу. Прошло је сто година од Првог светског рата и то није довољно времена да би се заборавило ко је где био и ко је шта радио, да би се заборавило колико је српски народ допринео заједничкој борби народа за слободу", изјавио је Вулин.
"Српски народ никада није погрешио у избору. Српски народ никада није бирао погрешне стране. Своје изборе је плаћао, за своје изборе је био спреман да умире као што данас мора да буде спреман да живи, и српски народ заслужује да се оваква места обнављају, да оваква места буду места сећања, места дужне поште али и места поносна. Српски народ има разлога и има права да очекује од своје државе не само да води рачуна о својој историји већ да води рачуна о људима који су његову историју стварали, било оних пре сто година било оних који су то радили у деценијама које су иза нас и у нашем времену.Ми се поносимо својим ратницима, ни једног свог ратника нећемо и несмемо дозволити да буде заборављен, нећемо дозволити да се као у неким ранијим временима они само изручују, пуштају, заборављају, да се успомена о њиховој слави и њиховој храбрости сакрива да не би повредила неког другог, неког ко нема ралога ни права да буде повређен нашом храброшћу и историјом. Српски народ, баш као и и његова војска има разлога да буде поносан и ово су места која ћемо свакако чувати", истакао је Вулин.
"Ово је година великог јубилеја, ово је година у којој обележавамо велику победу. Не смемо заборавити да смо ми, без обзира на то колико малобројан народ били и тада и сада, народ који је извојевао велику победу и без чијег доприноса се Први светски рат не би завршио како се завршио. Први светски рат је страшно и далеко сећање, али, као што видите баш овде у овој костурници, овде су имена људи чији унуци и праунуци и данас ходају овом земљом, који знају како им се звао и деда и прадеда, који знају где је ко пао, који знају где се ко и како храбро борио и ми смо народ који уме да цени успомену на ове људе. Без њих ми не би говорили нашим језиком, не би имали нашу цркву, не би имали нашу земљу, не би одлучивали сами о себи. А то је наук и нашој генерацији, генерацији која долази иза нас, да српски народ не може да живи без слободе и да још нико није чуо за богатог роба. Ако сте слободан онда сте у стању да одлучујете самостално о себи и онда одлучујете о томе шта ћете да радите, од кога ћете шта да купите, коме ћете шта да продате, онда се развијате онако како мислите да треба да се развијате. Е то је нешто што нам је генерација пре нас изборила а ми то не смемо да изгубимо", рекао је председник Покрета социјалиста, Александар Вулин.
 

Подели са пријатељима: