Александар Вулин: Цивилно праводуђе да реагуjе на провокациjе Угљанина

09-03-2018 | Вести

БЕОГРАД   - Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да би цивилно правосуђе требало да реагује на провокације Странке демократске акције Санџака, Сулејмана Угљанина, која је позвала Бошњаке да бојкотују војне вежбе и служење у резервном саставу Војске Србије.

Вулин је за Пинк рекао да приказивање Војске Србије као окупационе силе заслужује правни одговор.

"То јесу опасне ствари, када се људи, поготово на овим просторима, играју таквим стварима. Тако тешким речима они призивају зло, а нећемо да будемо сведоци тог зла", поручио је Вулин.

Подсетивши да војно правосуђе не постоји у Србији, Вулин је рекао да не зна да ли ће цивилно правосуђе реаговати на такве провокације, али мисли да би требало.

"Нико у Војсци Србије не дели припаднике на Бошњаке, Србе или било које друге. Нико то не ради, све их пођеднако поштујемо и поносни смо на све на исти нацин", поручио је министар.

Он сматра да Угљанин то није изговорио из своје главе, али да треба да одговора за то што је рекао, "па да видимо ко му је то рекао".

Генрални секретар СДА Санџака Ахмедин Шкријељ рекао је јуче да се та странка противи позивању и распоређивању Бошњака "у резервни састав српске војске" и њиховом учествовању на војним вежбама и најавио да се Бошњаци неће одазивати позивима.

Он тврди "објективан страх Бошњака од српских оружаних снага" лежи у чињеници да многобројни злочини почињени над Бошњацима "управо од тих оружаних снага нису расвијетљени и одговорни до данас нису кажњени".

"Управо из тих разлога Бошњаци у српској војсци и другим српским оружаним снага виде претећу оружану силу која је показала непријатељски однос према Бошњацима од распада бивше СФРЈ до данас", каже Шкријељ.

Шкријељ сматра и да "српско правосуђе не сме кажњавати Бошњаке ако се из објективног страха за живот не одазову војној вјежби, јер до данас нису процесуирали нити казнили ниједног злочинца који је правио каријеру у државној служби убијајући, хапсећи и вршећи тортуру над Бошњацима Санџака".
 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: