Александар Вулин: Срби увек окренути миру,никад колективна претња

12-03-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Од 1999. године није било теже, неодговорније и опасније изјаве него што је изјава генерала Скапаротија, оценио је данас министар одбране Александар Вулин, додајући да су Срби увек били окренути миру и да никад нису били колективна претња.

"Рећи за читав један народ, рећи за српски народ да је опасност за читав Балкан говори и позива на уједињавање свих против српског народа", рекао је Вулин.

Како преноси Ал Џазира, командант снага НАТО у Европи генерал Куртис Скапароти је током сведочења пред Одбором америчког Сената за оружане снаге, изразио дубоку забринутост да недостатак дипломатских активности доприноси ширењу руског утицаја на Балкану, а на питање која је земља највеци проблем одговорио је Србија.

Вулин истиче да, на нашу срећу, сви наши суседи врло добро знају да је захваљујући управо политици Републике Србије мир на Балкану.

И на нашу срећу сви суседи врло добро знају да Срби где год да живе су окренути миру и увек су део стабилности у земљи где живе а никако колективна претња, поручује Вулин.

"Рећи за читав један народ да је колективна претња и колективна опасност је опасно, неодговорно и позив на борбу и сукоб са читавим једним народом. Веровали смо да су изјаве о колективној одговорности, колективној кривици и коначном решењу заувек прошле али, на жалост, изгледа да нису", додао је он.

Министар подсећа да је држава Србија суверена, слободна и војно неутрална земља која ће сама доносити своје одлуке, која ће сама бирати своје пријатеље.

Министарство одбране ће наставити да сарађује са Министарством одбране Руске Федерације и на спровођењу војно-техничког споразума који је договорен између врховног команданта ВС Александра Вучића и врховног команданта оружаних снага РФ Владимира Путина.

"Наравно да нећемо ни на који начин угрозити односе са нашим традиционалним пријатељима, нити ћемо учинити било шта што ће нашкодити нашим трајним и дугорочним политичким, економским, војним и сваким другим интересима", изјавио је министар Вулин.

У Србији нема руског утицаја и нема било чијег утицаја против кога се треба борити или претити Србији, истакао је он.

"Ми смо слободна, војно неутрална земља и тако ћемо наставити да се понашамо", закључио је Вулин.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: