СAНУ и Воjска Србиjе - чувари темељних вредности

09-03-2018 | Вести

БЕОГРАД - Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) академик Владимир Костић и ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна потписали су данас протокол о сарадњи те две институције, у присуству министра одбране Александра Вулина.

Министар Вулин, је том приликом, подсетио да су САНУ и Војска Србије две најцењеније, а можда и највољеније и најпоштованије институције у нашем народу.

"Српска академија наука и уметности нам је учинила част тиме што је препознала значај Војске Србије, не само Војске Србије као одбрамбене институције ове земље, већ и као институције која се бави промишљањем, која се бави науком, институције која има потребу да се образује и да унапређује свако своје знање. И на САНУ и на Војсци Србије је да наставе да буду чувари оних темељних вредности који су овај народ учинили великим и који су овај народ учинили вредним памћења и вредним постојања", нагласио је министар одбране додајући да нема слободног народа у коме нема Академије и Војске.

Он је додао да ће САНУ и Војска Србије овим започети сарадњу, односно, озваничити оно што кроз историју свакако постоји, а то је да ове две велике, важне и вољене институције у нашем народу стреме ка једном - бољој сигурнијој и срећној Србији.

Говорећи о значају потписаног протокола, академик Костић је истакао је да је САНУ у својој улози националне институције упућена и на друге националне институције и да је сарадња са Војском Србије стратешки искорак.

Постоји заиста огроман број тема које могу да буду заједничке, јер је илузија да једна институција у Србији може да има сву памет и сво знање које је потребно да се одговори на питања и нашег идентитета, али оно што је још значајније, наше будућности.

Ова врста мреже коју покушавамо заједнички да правимо и да једни другима заправо помогнемо у изналажењу најбољих одговора је, чини ми се, цивилизацијско питање. Оно је постојало и раније нисмо га ми измислили, али ми се чини да данас нешто интензивнијим кораком крећемо у том правцу - истакао је академик Костић изражавајући задовољство због данашњег потписивања споразума у име те институције.

Према речима генерала Вуруне, САНУ увек имала важно место у војном образовању, а о томе сведочи и чињеница да је касарна, у којој су смештени Универзитет одбране и Војна академија названа је по академику и генералу Јовану Мишковићу.

"Данас смо потписали уговор, споразум којим даје одличан оквир да продубимо нашу сарадњу. Већ смо разговарали и договорили се да формирамо мешовиту комисију која ће дефинисати заједничка пол?а сарадње. Оно што је за нас јако важно је да наше војне науке - стратегију, оператику, тактику, командовање и логистику одбране, уз помоћ САНУ учинимо видљивим и да ојачамо те науке. Сигуран сам да и ми можемо допринети развоју и раду САНУ", нагласио је генерал Вуруна додајући да је реч о веома важном споразуму који је основа за један плодан рад.

Према његовим речима, већ ове године, на једном научном скупу учествоваћемо и показаћемо колико наше војне науке могу да нам помогну и у тумачењу прошлости а и у расветљавању неког будућег времена.

Реч је о протоколу који ће омогућити остваривање циљева од значаја за науку и образовање у Републици Србији, заштиту научне грађе, подстицање научног старалаштва, као и других циљева од значаја за развој науке и образовања у Републици Србији, саопштио је Министарство одбране.
 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: