Александар Вулин: Нема лаке мировне мисиjе

13-03-2018 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас у касарни "Бањица“ у Београду свечаном испраћају на Кипар 14. контингента ВС у мултинационалну операцију Уједињених нација.

На Кипар је упућено 45 припадника 126. бригаде ВОЈИН који ће у мултинационалној операцији боравити наредних шест месеци, саопштено је из министарства одбране.

Обраћајући се будућим мировњацима, министар одбране је оценио да нема лаке мировне мисије, мисије у коју се одлази "лака срца и без размишљања, без припреме и озбиљне обуке".

"Тамо где се мир мора чувати, ако не и наметати, не може бити и није лако. Ви идете у земљу која је упознала мржњу и сукобе, у земљу која је упознала разбијање живота, уништавање породица, раздвајање народа који су некада живели заједно. Ваша посвећеност, храброст и спремност да разумете друге народе, њихову муку и невољу, разлог је зашто идете у Републику Кипар, разлог је зашто идете да покажете својим примером како се понаша српски војник и српски официр", нагласио је Вуллин.

Он је напоменуо да су иза наших мировњака где год да су били и носили нашу заставу увек остајале само најлепше речи.

"О њима се говорило као о храбрим, честитим и стручним људима. Од вас данас не очекујемо ништа мање. Очекујемо да будете баш такви какви су били они који су пре вас ишли да носе заставу наше земље и војске и да покажете колико су Срби велики народ и колико земља која вас је послала има разлога да се поноси вама", поручио је Вулин.

"Ви тамо носите честите и славне ознаке Уједињених нација, али изнад свега ви сте официри и војници Војске Србије", додао је министар одбране.

Вулин је будућим мировњацима пожело успех и срећу, а њиховим породицама да буду мирне и сигурне и поносне на њих.

Заставу Републике Србије министар одбране предао је командиру стрељачког вода капетану Немањи Ранковићу, који је том приликом нагласио да ће сви припадници државну заставу носити часно и да ће све своје задатке извршавати професионално и одговорно," достојно српског војника, поносни на војску и државу Србију“.

Свечаности су присуствовали и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак, представници Војске Србије, команданти јединица РВ и ПВО, представници локалне самоуправе, цркве, чланови породица, пријатељи и родбина припадника контингента.

После свечаног испраћаја, министар одбране је са сарадницима обишао Спомен собу 126. бригаде ВОЈИН те у Књигу утисака уписао, как је саопштено уписао:

"Век иза нас није само траг у времену. Век иза нас је време упорне борбе за слободу. Хвала за допринос непрекинутој традицији победника. Живела Србија".

Извор: Танјуг


 

Подели са пријатељима: