Александар Вулин са Павелом: Неприхватљиво формирање воjске Kосова

16-03-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Министар одбране Александар Вулин рекао је у разговору са председавајућим Војног комитета НАТО генералом Петром Павелом да је Србија отворена за сарадњу са партнерима и на Западу и на Истоку уз очување своје војне неутралности, као и да је формирање војске тзв. Косова за Србију неприхватљиво.

Министарство одбране навело је у четвртак у саопштењу да су Вулин и Павел у Београду разговарали о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону, сарадњи Србије и НАТО, као и сарадњи Војске Србије и Кфора.

Према речима Вулина, активно ангажовање Србије у расположивим механизмима Партнерства за мир доприноси изградњи способности Војске Србије, а принцип војне неутралности остаје званична и једина политика Републике Србије, саопштило је Министарство одбране.

"Република Србија отворена је за сарадњу са партнерима и на Западу и на Истоку уз очување своје војне неутралности. У том контексту, сарадња под окриљем Програма Партнерство за мир представља оптимални оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета. За Републику Србију од изузетног је значаја да НАТО и у наредном периоду, као што је то било до сада у пракси, уважава њен концепт војне неутралности", истакао је министар одбране.

Вулин се захвалио генералу Павелу на појашњењу става НАТО да Република Србија, као ни српски, нити било који други народ не представљају реметилачки фактор на Балкану.

Он је додао да основну безбедносну претњу за Републику Србију представља процес отцепљења територије АП Косово и Метохија и да је формирање Војске тзв. Косова за Србију неприхватљиво.

"Формирање Војске тзв. Косова је неприхватљиво не само због важеће резолуције СБ УН 1244, већ и због чињенице да једино снаге КФОР представљају гарант безбедности грађана наше јужне покрајине и овом приликом се захваљујем НАТО-у на његовом учешћу и сталном присуству на Косову и Метохији, истакао је Вулин.

Вулин је додао да српско становништво на Косову и Метохији има поверење у КФОР и у њему види једини гарант своје сигурности и безбедности.

Током посете Србији, генерал Павел ће се одвојено састати и са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем и представницима Министарства спољних послова, а предвиђено је и да одржи предавање слушаоцима Високих студија безбедности и одбране и Генералштабног усавршавања.
 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: