Александар Вулин: Србиjа jе неутрална, настављамо да обнављамо воjску

09-04-2018 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин рекао је данас да је Србија војно неутрална земље која сама доноси одлуке и није обавезна да се повинује било чијој политици.

Он је навео да је оснаживање Војске Србије неопходно како би Србија остала независна и додао да ће мигови, чија је модернизација у току, бити најсавременији у региону.

"У складу са договором Вучића и Путина ми ћемо наставити са опремањем војске, биће ту још оклопних возила, тенкова...Русија је нашс значајан партнер, све што је договорено спроводи се на време. Мил Ми-17 хеликоптер, то мислимо да нам је сад потребно", рекао је Вулин за телевизију "Пинк".

Како каже, Војска Србије се полако обнавља, а јачање војске значни стабилнији Балкан и мир.

"Врло брзо ћемо у јавност изаћи са информацијама о увозу још мигова, четири авиона из Белорусије. Миг 35, њега нема на овим просторима, то су изузетни хеликоптери. Када јачате своју војску, јачате укупне капацитете земље. Свако улагање у војску је улагање у целу заједницу, нова радна места, развој средине", рекао је Вулин.

Упитан за ситуација на Косову, Вулин је рекао да је позиција Србије незгодна, али да наду уливају напори председника Вучића и лични ауторитет који омогућава да га уважавају најмоћнији светски државници.

"Вучић се грчевито, жилаво бори у корист српског народа. Већ смо преговарали ЗСО, ту нема поновног преговарања, имам велико поверење у Вучића и знам да ће урадити све што је могуће да сачува све сто може на КиМ", рекао је Вулин.

Министар каже да иако постоји уважавање великих сила према председнику Вучићу лично, то не значи да ће оне мењати своју политику.

"Тражи се од Србије да прихвати насиље које се врши над њом, то превазилази наше снаге. Ми имамо савезнике и они иступају снажније, ако имају према коме", нагласио је Вулин.

Министар се осврнуо на учешће у Националној конференцији о безбедности у Москви и рекао да је највише речи било о ситуацији у Сирији, да постоји бојазан у свету да се враћа време Хладног рата, као и да сви очекују да ће УН доћи до решења који ће смањијти сукобе.

Вулин је упитан за припаднике Војске Србије који се налазе у Централноафричкој Републици где је данас најмање један цивил убијен, а десетине припадника мировних снага УН, цивила и побуњеника повређено у операцији против оружаних група у престоници те државе.

"У Централноафричкој Републици налази се 75 припадника војске који су већином медицинско особље и не учествују у борбама. Сви су безбедно и добро, они нису тамо да се боре", рекао је Вулин.

Он је додао да припадници Војске Србије тренутно учествују у 10 мировних операција широм света. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: