Александар Вулин: Бесплатни прегледи за жене у воjним болница

16-04-2018 | Вести

БЕОГРАД - Министарство одбране Републике Србије од данас организује бесплатне лекарске прегледе намењене женама за рано откривање рака грлића материце и рака дојке у Војномедицинској академији и Војним болницама у Нишу и Новом Саду, саопштено је из тог министарства.

Министар одбране Александар Вулин данас је обишао новосадску Војну болницу где се врше бесплатни прегледи и истакао да ће то министарство подржати напоре Владе и председника Александра Вучића да се "добије" борба са белом кугом, односно повећа наталитет.

"Управо због тога смо позвали све заинтересоване суграђанке да дођу и провере се на питања рака грлића материце и рака дојке", рекао је Вулин и изразио задовољство због великог оџива.

Он је најавио да ће акција трајати дуже од једне седмице, како је првобитно било планирано и додао да треба омогућити бесплатан преглед у свим војним установама које се баве медицинском заштитом.

"За наше припаднице је одређен обавезни преглед на рак грлића материце и рак дојке и то је нешто што ћемо радити сваког дана. Али и за све остале наше жене, за све остале суграђанке ћемо у нашим војним објектима радити на превенцији и чувати здравље сваке од наших жена", рекао је Вулин.

Навео је да је од 1. јануара до данас у Војсци Србије исплаћено 253 солидарне помоћи за рођење детета у висини једне републичке просечне зараде и подсетио да ће Војска Србије плаћати четири покушаја вестачке оплодње.

"Померили смо старосну границу са 42 на 44 године, омогућили смо паровима без деце добију још једну прилику да добију дете, па чак и оним паровима који имају децу, али желе даље да добију децу овим путем и њима је омогућена вештачка оплодња", рекао је министар.

Међу грађанима Новог Сада који су искористили данашњу акцију бесплатних прегледа била је и Ана Гајић.

"Бесплатни прегледи значе много, јер се редовни прегледи тешко заказују а и ми увек имамо нешто прече од свог здравља", рекла је она и нагласила да је изузетно задовољна услугом у Војној болници Нови Сад.

У време када је и заказана, у ординацију је ушла Биљана Ступић.

"Данас сам успела да завршим гинеколошки преглед а сада ћу урадити и мамографију. Услуга и организацја су изузетне и захвална сам Министарству одбране што нам је омогућило овакав преглед", истакла је Ступићева.

У току ове недеље женама ће на ВМА и у Војним болницама Ниш и Нови Сад од 10 до 14 часова бити на располагању гинеколози, радиолози, хирурзи, патолози и цитолози.

Осим гинеколошких прегледа који обухватају ултразвук, ПАПА тест и колпоскопију реде се и ултразвучни прегледи дојке и мамографија.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: