Александар Вулин, Диковић и Oрицио посетили вежбу "Викинг 18"

24-04-2018 | Саопштења

БЕОГРАД - Највиши званичници Министарства одбране, Војске Србије и представници ОЕБС-а присуствовали су данас Мултинационалној вежи подржане рачунарским симулацијама "Викинг 18", у касарни "Бањица 2" у Београду.

Реч је о највећој командно-штабној и дистрибуираној вежби, у којој учествује 61 земља, а организована је под покровитељством краљевине Шведске, где је и главно командно место, и изводи се на још шест издвојених командних места: у Србији, Бугарској, Ирској, Финској и, први пут ове године, у Бразилу.

"Србија је други пут домаћин вежбе на којој ове године учествују и представници 85 организација и више од 3.000 учесника, а код нас се увежбава 108 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 40 припадника страних оружаних снага и 57 припадника полиције, владиних и невладиних организација", наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Министар одбране Александар Вулин подсетио је да је "Викинг 18" највећа вежба на свету, с више хиљада учесника, а у нашој земљи се изводи други пут.

" Војска Србије може са задовољством да констатује да је ниво обучености наших војника и официра, као и ниво спремности наше војске да одговори на сваки задатак и свако постављено питање, на највишем могућем нивоу", рекао је министар.

Сви наши гости, казао је министар, а овде су представници оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Шведске, Казахстана, Јерменије, Молдавије, Босне и Херцеговине и Македоније, могу да потврде да је сарадња са нашом војском веома корисна, и да представници других оружаних снага имају шта да науче од нас, посебно што имамо значајна искуства кад је у питању управљање кризама и деловање током хуманитарних катастрофа.

"То смо доказали још од избегличких криза током деведесетих година, као и у раду са мигрантима током мигрантске кризе на нашем просторима, када смо све обавили на најхуманији и најефикаснији начин", казао је Вулин.

Он је додао да то можемо и сада да покажемо, а да је од великог интереса и значаја за нас "да припремимо наше момке и девојке за учешће у мировним мисијама широм света".

" Војска Србије у овом тренутку учествује у девет међународних мировних мисија, пет под управом Уједињених Нација и четири под управом Европске уније. Такође, ово је још један доказ зашто је добра политика војне неутралности наше државе, јер, као што видите, можемо да вежбамо са свима и да учимо од свих, али исто тако и да преносимо наше знање сваком ко жели од нас да учи", рекао је Вулин.

Поред Вулина вежби су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић са члановима проширеног колегијума, шеф Мисије ОЕБС у Србији, амбасадор Андрео Орици и други гости.

Високи гости обишли су организацију вежбе "Викинг 18" и размештај елемената на тој активности.

Руководиоци појединих сегмената обавестили су их о раду Центра за управљање вежбом и његовим задацима, а гостима је приказан и монитор са такозваном "заједничком оперативном сликом", коју види само кључно руководство вежбе, на ком је приказан размештај свих јединица у одређеном тренутку, као и размештај непријатељских снага, цивилних организација, интерно расељених лица и центара у зони операција.

Гостима су представљене и активности цивилних организација у зони операција, њихови тренутни задаци и ангажовања и координација активности са војном компонентом у зони операција. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: