Александар Вулин: Не веруjем да ће Хрватска слати делегациjу у Блаjбург

05-05-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Не очекујем да било ко из хрватског Сабора или Владе Републике Хрватске оде у Блајбург, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

"Наравно, није на мени да одлучујем о томе, то је суверена одлука суверене земље Републике Хрватске, али сам сигуран да неће поновити такву грешку јер просто је немогуће да би земља, чланица Европске уније, отишла да положи венац на гроб стрељаним чуварима Јасеновца, на гроб кољачима из Јасеновца", рекао је министар Вулин новинарима после скупа антифашиста у Београду.

Он је истакао да је сигуран да ће ове године хрватска држава бити чврсто уз антифашистичке вредности које чине Европу и да ни на који начин неће дати допринос обележавању усташких и фашистичких традиција у Блајбургу, против чега је цела Европа.

"Бићу веома изненађен ако хрватска држава пошаље било кога званично на гроб усташама и јасеновачким кољачима. Фашисти ће се вероватно окупљати, али за мене је просто невероватно да би то урадила Влада једне европске државе", казао је Вулин.

Министар је сигуран да ће хрватска држава "ове године рећи ''не'' фашизму и да неће бити никога из хрватске државе у Блајбургу".

Вулин је подвукао да о томе одлуку доноси Хрватска, те да његову изјаву не треба тумачити као уплитање у унутрашње ствари Хрватске, јер је "све то њихова легитимна воља и њихово право да се опредељују".
 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: