Александар Вулин и Ђорђевић на Годишњем скупу антифашиста Балкана

05-05-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Годишњи скуп антифашиста Балкана под називом "Балкан - зона мира, разумевања и договора", одржан је данас у Београду, а присуствовали су министар одбране Александар Вулин, који је оценио да то није скуп људи заробљених у прошлости и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зоран Ðорђевић.

"Данашњи скуп није скуп људи дубоко заробљених у прошлост, који ће време које је пред њима покушати да искористе да потврде или открију неку историјску истину, већ скуп људи дубоко забринутих за будућност простора у коме живе", поручио је присутнима министар одбране на скупу који је организовао СУБНОР Србије.

Говорећи о важности једног таквог догађаја, министар је рекао да се "једнакост између жртве и џелата никад неће успоставити, ни за 73, ни за 100 година.", те истакао:

"Истина којој сведочите је истина мог народа - народа који је умео да пати, али није умео да се преда".

Вулин је додао и да од учесника скупа очекује да покушају да нађу одговор на питање шта се десило и како је могуће да 73 године након завршетка Другог светског рата имамо расправу о Јасеновцу.

"Шта се десило да 73 године након Другог светског рата чујемо предлоге да се из јасеновачких јама поваде и преброје кости", рекао је ресорни министар па упитао присутне како је могуће да после толико година постоји потреба за антифашизмом.

Оценио је да је антифашизам вредност која би морала да се подразумева и да је 73 године премало времена да би се заборавили "ужаси Другог светског рата".

"Премало је времена да би поново покушавали да докажемо непоречиву истину о ужасима фашизма. Пре 73 године свет згађен ужасима Аушвица, Маутхаузена и Јасеновца није мислио да ће о овоме икада више расправљати. Пре 73 године нико не би помислио да ће се икада више поставити питање шта се десило у Другом светском рату, ко је жртва, а ко је злочинац", казао је Вулин и додао да се, нажалост, то питање поставља.

Нагласио је и да народ коме припада никада није био уплашен пред злом, али зло је препознавао и супротстављао се.

"Тако ни данас нећемо ћутати, нећемо се правити да је све то само део историјских расправа и легитимно људско право да оспоравате истину. Постоје ствари у којима се не може расправљати другачије, ствари које се не могу оспорити - ужаси концентрационих логора, холокауста, истребљења читавих народа, па и српског", поручио је министар.

Такви скупови, додаје, прилика су да се сведочи о прошлим временима како се ужаси не би заборавили.

Дводневном Скупу, који се организује у хотелу "М", присуствују и делегације ветеранских борачких организација Грчке, Бугарске, Мађарске, Албаније, Македоније, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Српске, као и представници Међународне федерације антифашиста са седиштем у Берлину...

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: