Први пут обележена слава Генералштаба Воjске Србиjе

06-05-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Генералштаб Војске Србије обележио је данас, први пут, своју славу - Ðурђевдан, у касарни "Бањица 2", у присуству изасланика председника Србије и врховног команданта Војске Србије Николе Селаковића и министра одбране Александра Вулина.

Свету архијерејску литургију служио је патријарх Иринеј, коме је домаћин и кум славе, начелник Генералштаба, генерал Љубиша Диковић уручио плакету Војске Србије у жељи да свештенство, као и до сада, буде ослонац нашег народа у добру и у злу.

Честитајући славу, патријарх Иринеј је рекао да је "ово велики дан у нашој историји" и велики празник који слави сав православни свет.

"Ово је прва слава коју слави наш Генералштаб, то је велики догађај и наше опредељење за истину божју. Нека се продужи овај диван пример на нашу будућност у читавој Србији, да будемо близу и сједињени једни са другима, јер наша снага јесте у нашем јединству и слози", поручио је патријарх Иринеј.

Генерал Диковић је истакао да је обележавање славе Генералштаба могло много раније да се деси, али је "било потребно време да људи сазру".

"Схватили смо да можемо бити још кориснији себи и другима и кроз веру у Бога, без обзира којој вери припадали. Нису ретки примери у нашој историји да су се раме уз раме са нама борили и војници исламске и католичке вероисповести. И данас смо ми мултиетничка средина и такви ћемо остати на понос свих", каже Диковић.

Важно је, истиче Диковић, да наши официри, подофицири и војници верују у Бога, у правду, у државу којој припадају и да буду једнако чврсти као и Свети Георгије.

"Градећи пут таквог војника потребна нам је ова слава и овај дан", закључио је начелник Генералштаба.

Генерал Диковић је, поводом славе Генералштаба, главном војном свештенику мајору Слађану Влајићу, у знак захвалности, уручио икону Светог Георгија. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: