Oдлучивање чланица НATO о останку на KиM рушење резолуциjе

15-05-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Појединачно одлучивање сваке чланице НАТО-а о останку на КиМ је брутално рушење резолуције 1244 на основу које је КФОР и дошао на КиМ и гарантује безбедност у јужној покрајини, казао је министар одбране Александар Вулин.

Министар је казао да у саставу КФОР-а се налазе и земље, које нису чланице НАТО-а, као што је рецимо Аустрија и упитао на који начин ће се она изјашњавати о томе.

"Не, КФОР има мандат који му је дат на основу резолуције 1244 на основу релевантних одлука УН, не на основу воље НАТО-а или воље било које појединачне земље. Можете ви да срушите међународно право, уосталом срушили сте га тиме што сте признали Косово и бомбардовали СР Југославију, можете га опет срушити, али то су ствари које се враћају онима који су их покренули", казао је Вулин за ТВ Пинк.

Упитаитао је чему је потребна и чему би служила косовска војска када се на КиМ КФОР гарантује безбедност.

"Имате чланове КФОР-а који су добро обучени припадници јаких армија, они су одговорни за безбедност на КиМ и сви се слажемо да безбедност на КиМ, поготову за Србе није добра и сада ће КФОР да оде, сада ће да оду обучене војске, а доћиће неки ветерани ОВК и они ће да гарантују безбедност. Коме ће да гарантују безбедност и од кога уосталом они штите КиМ?", навео је министар.

Додао је и да када дође до промене стања на терену, прво што свака војска уради почиње да се односи према тој новој чињеници, према промени и почиње нешто да планира.

"Читав регион ће почети да се односи, уколико дође до формирања те ветеранске организације ОВК, јер нема ништа друго што би тамо могло да постане војска, сви у окружењу ће почети да се односе према тој чињеници, а то неће бити однос да су много срећни и радосни што се појавила нека нова војна формација", казао је Вулин.

Упитао је и против кога се уосталом усмерава та војна формација, ко је то претња КиМ, ко је то претња људима који живе тамо, а да им није довољна гаранција Савет УН и хиљаде војника КФОР-а.

Говорећи о посети Европској одбрамбеној агенцији, Вулин је казао да постоје различити видови сарадње које Министарство одбране може да има са Европском одбрамбеном агенцијом која окупља сва министарства одбране земаља које су чланице ЕУ.

Навео је да су вођени разговори о даљој сарадњи када су у питању неексплодирана минска средства, те о војномедицинској сарадњи где Србија уважава велику углед у свету.

Такође, истакао је да су вођени и разговори о стандардизацији одбрамбене индустрије Србије и навео да је та индустрија веома важна за Србију, али да је за све то потребна сарадња и тржиште.

"Да би изашли на неко тржиште потребни су стандарди и да се унапред зна шта ви производите, по којим стандардима и на који начин то радите и ово је била добра прилика да говоримо о томе", казао је Вулин.

Министар је истакао и да је приликом тих разговора још једном истакао да је Србија војно неутрална земља и сходно томе може да сарађује и са истоком и са западом, као и да је поново истакао да је за Србију такозвана војска Косова апсолутно неприхватљива. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: