Александар Вулин: Земље Балкана хоће да буду заjедно и да живе у миру

06-06-2018 | Вести

НЕО ПЕРАМОС - Министар одбране Александар Вулин, који је на позив министра националне одбране Грчке Паноса Каменоса, присуствовао данас Дану високих званица мултинационалне вежбе „СОФЕX - Саламис Сторм 18“ у Нео Перамосу, изјавио је да је задовољан резултатима вежбе и да је данас послата порука да балканске земље хоће да буду заједно.

На вежби, поред припадника војски Грчке, Бугарске и Румуније, учествују и припадници специјалних снага Војске Србије.

Иначе, Дану високих званица присутвовали су иминистар националне одбране Румуније Михај-Виорел Фифор и начелник генералштаба војске Бугарске, генерал Андреј Боцев.

Задовољан резултатима вежбе, министар Вулин је рекао да важније од спремности и обучености јединица јесте порука која је данас послата.

"А то је да балканске земље хоће да буду заједно, да имају заједничке претње којима могу заједнички да се супротставе и да нико ко мисли да овде може да извози нестабилност, да спроводи било какве облике верског или неког другог насиља, свако ко мисли да тероризмом може да узнемири Балкан овде види да ће добити снажан и сигуран одговор", рекао је министар.

Он је казао да кад год су балканске земље и балканци сами одлучивали о себи и својој судбини, Балкан је живео у миру.

"Балкан је онда био простор на коме су се земље развијале а народ је напредовао. Када су о нама одлучивали други, када су своје сукобе, ратове, интересе преносили на нас Балкан се претварао у крваву купку. То се више никада неће поновити", изјавио је министар Вулин.

Истакао је да Србија, њен председник Александар Вучић, води политику војне неутралности, политику која не дозвољава да сукоби великих буду наши сукоби, да ратови и сукоби који нису наши никада не постану део наше свакодневице, а сигуран сам ни свакодневице Балкана.

Посебно је захвалио представницима Министарства одбране Грчке, нарочито министру Каменосу, на организацији овог догађаја, на његовој иницијативи и личној жељи да се балканске земље више и чвршће повежу.

Министар је поручио да је "Република Србија сигуран и поуздан партнер где год да се изазови дешавају, да ли је то мигрантска криза, да ли је то супротстављање тероризму. "Наш највећи интерес је да Балкан буде миран, да балкански народи живе у миру и слози", истакао је министар Вулин.

Мултинационална тактичка вежба „СОФЕX - Саламис Сторм 18“, чија је тема „Одговор на кризне ситуације употребом мултинационалних снага за брзу интервенцију на мору, копну и ваздуху“, има за циљ побољшање и развијање интеропрабилности специјалних јединица земаља учесница вежбе.

Из Србије је учествовало 15 припадника из три батаљона Специјалне бригаде Војске Србије.

Вођа радне групе потпуковник Драган Кужет из Специјалне бригаде Војске Србије истакао је да је "специфичност ове вежбе то што се изводила на копну, мору, испод воде и у ваздуху, чиме смо приказали да смо као припадници Војске Србије и Специјалне бригаде способни да реализујемо све поставл?ене задатке у свим метео и земл?ишним условима.

"На овој вежби смо имали доста добру прилику да видимо како раде остале специјалне јединице у нашем окружењу, како су опремл?ени, да би таква искуства могли да пренесемо током обучавања наших јединица", навео је пуковник Кужет.

Иначе, у вежби учествује више од 100 припадника специјалних снага војски Србије, Румуније, Бугарске и Грчке, а у својству посматрача, на вежби која се одржава од 31. маја до 9. јуна, присутни су и представници оружаних снага Египта, Израела, Естоније, Јордана, Кипра, Пољске и САД. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: