Александар Вулин: Срби са KиM не подржаваjу формирање воjске Kосова

11-06-2018 | Вести

БЕОГРАД - Срби не подржавају формирање војске Косова, а ни војска Косова неће бити формирана и то не само зато што је то супротно резолуцији 1244 СБ УН, рекао је министар одбране Александар Вулин коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја који је најавио да ће Косово формирати војску ове године и да за то има подршку Срба са КиМ.

"Неће је формирати, а наравно да неће имати подршку Срба за тако нешто. Покушали су, али то није држава, они немају чак ни Војну академију", казао је Вулин и додао да "Харадинај боље да настави да се туче са бабама, јер је у томе једино добар".

Наводећи да је Харадинај казао да је Косово имало рат са Србијом, Вулин је казао да нису имали рат са Србијом, већ да је Србија имала рат са 19 земаља НАТО пакта, да нису Албанци са КиМ возили те авионе које, како каже, ни данас не знају да возе.

"Они су убијали војнике, полицајце, цивиле, српске и албанске који нису били уз ОВК, који нису хтели да буду терористи, то сте ви радили као убице и терористи, што сте и данас. Жао ми је што сте некажњене убице и терористи", казао је Вулин за ТВ Пинк и истакао да Харадинај није ослобођен зато што је невин, већ зато што су убијени сви сведоци.

Навео је да покушавају да нађу Србе, двојицу - тројицу, да их школују у Македонији и да мисле да ће на тај начин показати да Срби подржавају војску Косова.

"Чак и по томе што они зову законима, не могу да формирају војску без гласања Српске листе, а Српска листа неће гласати", казао је Вулин.

Коментаришући изјаву шефице Канцеларије ЕУ на Косову и Метохији Наталије Апостолове, која је навела да су Срби заслужили то што им се дешава, Вулин је упитао да ли су Срби тражили да се бибер спрејем спржи шестомесечна беба, да ли су заслужили.

"Замислите да је она то рекла за било који други народ на свету, да не кажем за неког члана ЕУ, била би повучена са тог места уз страшну осуду јавности и више никада не би могла да се бави јавним послом, али када кажете тако ружно за Србе, нема осуде", навео је Вулин.

Он је истакао да ЕУ мора већ једном да се изјасни да ли за Србе важе иста правила као за остатак света и да ли нас сматрају људима.

"Ако нас сматра људима, нека се понаша према нама као према људским бићима, као према народу који заслужује поштовање. Ја сам научио од Европе да нема колективне кривице. Па хајде покажите ми то на делу, кажите ми постоје злочинци у српском народу са именом и презименом, постоје и у албанском народу са именом и презименом", навео је.

Говорећи о Војсци Србије, Вулин је казао да је она намерно деценијама плански и систематски уништавана, а да се сада коначно обнавља и да је политика државе и председника Александра Вучића јачање ВС.

"Наравно да ћемо бити најјачи у регионуи. Србија је најзначајнија у региону и њена војска мора да буде таква. Што будемо имали јачу војску имаћемо мир, сигурност да нико неће да нас напада. Ни нас, ни Србе ма где живели, јер наша је дужност је да штитимо Србију и Србе где год они живели", казао је министар одбране.

Најављујући да ће се данас састати у Паризу са министарком одбране Француске Флоренс Парли, Вулин је казао да ће и ову прилику искористити да нагласи да је војска Косова неприхватљива, да никакве војне снаге неће прећи на север без сагласности четири градоначелника са севера, те да се никаква сила неће појављивати на КиМ док стоји резолуција 1244, а стајаће још дуго.

Додао је и да ће захвалити француском КФОР-у, који је док је био на КиМ помагао и доприносио безбедности Срба у јужној покрајини. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: