Александар Вулин на Саjму воjне технике:Имамо чиме да се похвалимо

13-06-2018 | Вести

ПАРИЗ - Министар одбране Александар Вулин обишао је у Паризу, на Сајму војне технике "ЕУРОСАТОРY", штанд "Југоимпорта - СДПР", највећи у главној хали Сајма на ком су изложени производи српске одбрамбене индустрије, и том приликом поручио да имамо чиме да се похвалимо.

Вулин је јуче указао на важност учешћа Србије на престижном француском сајму и додао да штанд „Југоимпорта - СДПР“, на коме су изложени и бројни други извођачи, изазива велику пажњу.

"Имамо чиме да се похвалимо и можемо да се такмичимо и са много развијенијим земљама него што смо ми, и то не само у компоненти производње муниције, по чему смо светски познати, већ и по сложеним борбеним системима што је нешто што је резервисано само за најснажније војске. Ово је начин да се Србија представи свету и да прикаже своје резултате, као нешто што и те како помаже и развој наше индустрије", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, прошле године у одбрамбеној индустрији Србије остварен је приход од 580 милиона долара, а ове године очекивано је значајно увећање те ће приход износити око 680 милиона долара.

"Управо овде смо показали која су то нова средства и нове технологије које освајамо. На Србију мора да се рачуна, на њену војску и одбрамбену индустрију, али и Војска Србије се далеко брже и јефтиније опрема, захваљујући томе што има одбрамбену индустрију Србије. Много развијеније и много богатије војске морају да одвоје много више новца да би купиле овакве борбене системе које ми добијамо по произвођачким ценама и захваљујући којима с далеко мање новца можемо да опремимо нашу војску", поручио је Вулин.

Велику пажњу посетилаца штанда „Југоимпорт-СДПР“ привукли су самоходна хаубица „нора“, као најпродаванија, и самоходно артиљеријско оруђе „александар“ и самоходно вишецевно модуларно лансирно оруђе „шумадија“, који су први пут представљени изван граница Србије, наводи се у саопштењу.

Директор продаје у „Југоимпорту - СДПР“ Александар Лијаковић истакао је да „Југоимпорт - СДПР“ интегрише одбрамбену индустрију Србије и приказује и своје развојне производне пројекте.

"Систем ''шумадија'' је најинтересантнији и најатрактивнији систем у овом тренутку и ракета ''један на један'' која је највећа ракета приказана на Сајму ове године", рекао је Лијаковић.

Он је додао да, захваљујући подршци председника Србије и Министарства одбране у последњих неколико година, а посебно у последње три године, бележимо изузетан развој и раст производње и промета.

"Веома смо поносни на нове иновативне технологије које развија одбрамбена индустрија Србије у целини, укључујући Југоимпорт СДПР, као носиоца развојне производње сложених борбених система, али и наше фабрике које производе мало оружје, муницију средњег и великог калибра, летачку и артиљеријску муницију малог калибра, средства ракетне артиљерије, личне заштитне опреме и остало", казао је Лијаковић.

Како је нагласио, сви производи приказани у Паризу су углавном новијег датума и приказ су наших иновативних технологија у наоружању.

"Једна, ипак мала, Србија у односу на велике светске силе потпуно је раме уз раме конкурентна са највећим светским играчима у области артиљерије", истакао је Лијаковић.

Он је навео да системи „нора“, „александар“ и „шумадија“ стоје на почетку овог дела Сајма и "практично показују нашу моћ и повећање наше снаге у области производње наоружања и војне опреме".

"Последњих година смо много уложили у развој, у иновативне технологије. Сада смо на нивоу уговарања и на нивоу будућих послова који значајно превазилазе раније године", закључио је Лијаковић.

Производи српске одбрамбене индустрије изложени су на простору од 710 квадратних метара, на највећем штанду у главној хали Сајма војне технике „ЕУРОСАТОРY“.

Циљ наступа на француском сајму је презентација могућности српске одбрамбене индустрије, развојних и производних програма „Југоимпорт-СДПР“.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: