Александар Вулин на 18. завичаjном збору: Нико не сме да нас дели

16-06-2018 | Вести

НОВИ САД - На Селишту, у Буковцу код Новог Сада, данас је одржан 18. завичајни збор с циљем да се очувају идентит, култура, традиција и обичаји Срба из Крајине.

Манифестацији, коју организују Завичајно удружење „Мањача” и Савез крајишких удружења, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, представници Покрајинске власти и Републике Српске и други.

Вулин је том приликом истакао да је реч о манифестацији која је врло важна и која ће сигурно наставити да постоји, не зато што то неко жели или наређује, већ зато што је то природна потреба свих оних који су дошли из неких других крајева у Војводину, да сачувају оно што их је учинило вредним памћења и вредним понављања.

"Војводина је богатија зато што су у њу дошли Срби са других простора, баш као што су и они постали бољи тиме што су упили ову равницу. Не смемо дозволити да нас било ко дели. Овде нико никога не сме да пита када је дошао и одакле је дошао, рекао је министар одбране додавши да ова земља припада свима", рекао је он.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Аутономне покрајине Војводине Душко Цхутило, истакао је да је и ове године покрајинска влада финансијски подржала Завичајни збор у Буковцу, догађај који показује на који начин Срби из Крајине на овим просторима негују своју културу, обичаје и традицију.

Ранка Срдић Милић, председница Савеза крајишких удружења истакла је да је овогодишња манифестација Завичајни збор окупила велики број посетилаца и да су се они, као домаћини потрудили да прикажу све оно што представља Србе из Крајине.

Током целог дана организоване су спортско-витешке дисциплине, а и ове године, традиционално, највећу пажњу је привукло такмичење у кошењу траве.

У богатом културно-забавном програму наступали су фолклорни ансамбли, песници, глумци, гуслари, диплари, а данас су се на Фрушкој гори могли чути и звуци фруле, тамбуре и двојница.

Највећа манифестација из културе и традиције крајишких Срба окупила је велики број прогнаних и расељених у акцијама „Бљесак” и „Олуја”, када су 1995. године хрватске војне, паравојне и полицијске снаге с вековних огњишта протерале више од 200.000 Срба, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: