Александар Вулин: Док jе Вучић председник Српска ће имати подрску СРБ

16-06-2018 | Вести

БАЊАЛУКА - Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас у Бањалуци са председником РС Милорадом Додиком о заједничкој економској сарадњу Србије и Републике Српске, а потом је присуствовао потписивању Уговор са предузећем "Космос" од којег ће користи имати и војска Србије.

Ради се о Уговору о пружању услуга генералног ремонта оправке и верификације ракетних система у предузећу за ремонт радарских, ракетних и рачунарских система "Космос".

Вулин је рекао да, као што је договорено на састанку између председника Вучића и председника Додика, Република Србија ће учинити значајне напоре да у економском смислу оснажи и помогне Републику Српску.

"Ево већ видите и прве резултате. Ми смо на споразуму са "Космосом" доста дуго радили, али након састанка два председника смо то убрзали и сада видите и конкретан резултат", каже Вулин.

Према његовим речима, "Космос" може да рачуна у овом тренутку на 100 милиона динара од стране Министарства одбране, а укупно, до данашњег дана, у складу са наређењем Вучића и договора са Додиком,, Министарство одбране је обезбедило 850 милиона динара за различите потребе предузећа одбрамбене индустрије Републике Српске.

Та средства намењена су за ремонт наших тенковских мотора, наших авионских мотора.

Он је истакао да док год је на челу Србије Александар Вучић, Република Српска може с пуним правом рачунати да има пуну подршку Србије и да ће наши економски, политички и дипломатских капацитети увек бити на располагању РС, њеном руководству и њеном народу.

Према речима Додика, споразум је пример континуитета добре сарадње.

"Имамо и добар уговор са "Палама", са "Орлом" и са свим тим предузећима. Наша обострана намера је да то појачамо у наредном периоду", каже Додик.

Истиче да је тај део индустрије знатно девастиран кроз интервенционизам међународног фактора, те да је на страни Федерације остало веома функционалних шест фабрика оружја и муниције, а у РС је то све девастирано.

"Ми покушавамо не из конкурентског разлога него из комерцијалног разлога, да подигнемо одређене врсте производње и ту имамо подршку Министарства одбране Републике Србије и министра који даје значајне напоре у том погледу", рекао је Додик.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао је да је потписан значајан уговор и захвалио Вулину на личном доприносу успостављању добрих односа.

"Веома сам задовољан што смо заједно препознали да ова сарадња може бити од великог значаја за укупан економски развој Републике Српске и Србије и наставићемо даље да радимо на томе. Од великог је значаја стратешка сарадња са Србијом", каже Ðокић.

Начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Нинковић рекао је да ово први заједнички задатак већег обима.

"Ово је значајан уговор, јер континуитет који ћемо успоставити је нешто што обезбеђује нашој војсци да одговори својим обавезама а значајан је и за "Космос", јер ће се на овај начин значајније бавити својом основном делатношћу", рекао је он.

Директор "Космоса" Душан Вјештица нагласио је да је данашњи уговор један у низу и да ће их у будућности бити више.

"Отварањем овог стратешког посла који даје нову димензију ремонтном заводу „Космос“ ми свакако имамо потребе за новим запошљавањем. Када се овај процес реализује и омасови ми очекујемо нових 40 до 50 запослених у предузећу, само захваљујући пројектима са Министарством одбране Србије", рекао је Вјештица. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: