Александар Вулин: Развоj домаће технике на првом месту

11-07-2018 | Вести

ПАСУЉАНСКЕ ЛИВАДЕ  - На Пасуљанским ливадама је данас успешно изведено гађање циљева у ваздушном простору модернизованог система топа 40 мимлиметара ПАСАРС 16, којем је присуствовао министар одбране Александар Вулин, који је том приликом поручио да је развој домаће технике на првом месту од сопствених средстава и од сопствене памети.

Баш као што је ПАСАРС, чине нашу војску неупоредивом са другим војскама, казао је Вулин.

"У стању смо да за далеко мање новца и у далеко краћем временском периоду, обезбедимо средства за која би неким другима требало више новца и више времена", рекао је министар Вулин.

Министар је казао да се модернизована верзија нашег ПАСАРС-а од 40 милиметара на овом гађању показала као изванредно оруђе и као нешто што ће значајно допринети већој борбеној готовости наше РВиПВО, али и наше Копнене војске.

Истакао је да очекује да ће до краја године не само ПАСАРС, већ и више десетина различитих борбених система, оружја и оруђа, ући у наоружање наше војске, на чему ће се интензивно радити.

"Све оно што је уништавано током деценија планског и намерног уништавања Војске Србије ми поново стављамо у функцију, поправљамо, модернизујемо, чинимо да наша Војска буде на највећем могућем нивоу.", рекао је министар.

Он је честитао припиадницима 98. ваздухопловне бригаде који су извели изванредно гађање и који су за ово гађање добили одличну оцену, што, како је рекао, такође говори да се поред технике, морају имати и добро обучени људи.

"Обука је нешто што јесте приоритет и Војске Србије и Министарства одбране и то је нешто на чему ћемо и даље инсистирати", поручио је министар Вулин.

Према речима помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића данашње гађање циљева у ваздушном простору модернизованог система топа 40 милиметара ПАСАРС 16, извршено је у оквиру плана испитивања на путу ка увођење у наоружање овог система.

" Задовољни смо резултатима које је постигла посада из 98. ваздухопловне бригаде заједно са стручњацима из Војнотехничког института. Планирано је да тај систем уђе у наоружање Војске Србије до краја године и да започне серијска модернизација. Видели смо могућност оруђа да буде аутоматски навођено са модернизованог система радара ''Жирафа'', да прати циљеве у ваздуху и да на време отвара ватру и према резултатима које смо добили", рекао је Милорадовић.

Додао је да ће та верзија модернизације са топом 40 милиметара бити завршена до краја године, а затим следи уређивање одговарајућег ракетног система.

Са том модернизацијом, казао је Милорадовић, наша трупна ПВО добија далеко веће могућности и добија средство које ће моћи да потпуно, заштићено, са врло високим нивоом мобилности, прати механизоване јединице и да им пружи заштиту од циљева у ваздушном простору.

"Ово оруђе, такође, треба да буде окосница одбране наше Копнене војске и од нове генерације савремених циљева, као што су дронови и беспилотне летелице, а у наредној фази и од вођене муниције противника", рекао је Милорадовић.

Гађању на полигону Пасуљанске ливаде присуствовао је и командант РВиПВО бригадни генерал Душко Жарковић, саопштено је из Министарства одбране.

Извор: Танјуг

 

 

Подели са пријатељима: