Александар Вулин: Порука да има моћних земаља коjе подржаваjу Србиjу

03-10-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Министар одбране Александар Вулин изјавио је јутрос да је сусрет председника Србије Александра Вучића и Русије Владимира Путина порука читавом свету да сада, када је Србији веома тешко, има моћних земаља и политичара који хоће да подрже Србију и њеног председника.

Вулин је за РТС рекао да су велике силе, каква је Русија увек укључене у све што се дешава у свету, а посебно у региону Балкана, који је и за Русију један од виталних простора, где свака велика сила показује своје интересе.

"Могао је председник Путин ово да сазна од некаквих обавештајних служби, које би му све то објасниле, али он је, очигледно, инсистирао да разговара са човеком кога сматра државником", рекао је Вулин у јутарњем дневнику РТС-а упитан за коментар значаја сусрета председника Републике Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина.

Александар Вучић, подсетио је министар Вулин, разговарао је са председником Путином два сата, а ово им је 13. сусрет.

"Нађите ми још једног председника, било које земље ове величине, па и много веће земље, који је у 15 дана разговарао са кинеским председником и са руским председником, а у исто време одржавао комуникацију са Европском унијом и са представницима најзначајнијих земаља на свету. Јако је важно да све што имају да чују, чују од Александра Вучића. Они траже став, не траже информацију, јер они то све знају. Они траже став, човека коме верују и за кога верују да има политичку снагу да усмерава процесе у региону", нагласио је министар Вулин.

Одговарајући на питање шта следи након ове посете Москви, која је оцењена једном од најважнијих, министар Вулин је истакао да су све теме које се расправљају са председнком једне тако моћне и велике земље као што је Руска Федерација важне теме, а у овом тренутку посебно важне.

"Србија је пред великим изазовима, Србија је пред отвореним провокацијама Албанаца који су за викенд, готово, довели до рата. Србија је, заиста, у тешкој позицији и у тешким временима и потребно је да велике силе имају разумевања за њену политику и да знају колико је тешко чувати мир и стабилност на овом простору, ако сте потпуно сами. За рат и сукоб је довољан само један, а за мир, стабиност, договор, бар два. Србија је то показала, Србија је то рекла председнику Путину и председник Путин је изразио велико разумевање и лично поштовање за председника Вучића", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, у међународним односима обично се полази од снаге и величине земље, од тога колико имате војника и колики имате БДП, али врло често заборављамо колико је важан лични однос.

"Александар Вучић је успео да оствари лични однос са Владимиром Путином, као и са Си Ðипингом, као и са већином великих светских лидера, и његова реч се слуша и поштује се", истакао је Вулин.

Упитан да прокоментарише да ли су с овог састанка у Москви важније поруке које смо чули или оне које нисмо могли да чујемо, министар Вулин је оценио да је све заједно важно.

"Оваква посета у овом тренутку није нешто што може да прође без ођека у читавом свету. Председник Путин и председник Вучић су разговарали о заиста важним темама, али је ово била порука у читавом свету да сада, у овом тренутку, када је Србији веома тешко, када се налази врло често под снажним притисцима, нарочито њен председник, има моћних земаља и моћних полтичара на овој планети, који хоће да подрже Србију и њеног председника", поручио је Вулин. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: