Александар Вулин: KфOР jе знао

03-10-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Министар одбране Александар Вулин рекао је јутрос да је КФОР одлично знао шта се дешавало на језеру Газиводе, али да се правио невешт, што, како каже, руши наше поверење у КФОР, који је наш једини савезник и одговоран за безбедност на простору КиМ.

"Ми смо током кризе имали комуникацију са КФОР-ом и тражили смо од њих информације, али на првом месту тражили смо од њих да реагују у складу са њиховим мандатом", изјавио је Вулин у јутарњем дневнику РТС-а одговарајући на питање да ли дели мишљење да је КФОР био неактиван и да није испунио своју оцену обезбеђивања сигурности и безбедности током недавне ситуације на језеру Газиводе.

Министар је подсетио да је, у складу са Резолуцијом 1244, КФОР одговоран за безбедност на простору Косова и Метохије.

"Он је тај који гарантује безбедност за Србе на простору Косова и Метохије, и за све грађане, ко год да ту живи и дужан је да спречи било какву провокацију. Има дискреционо право да заустави било чије кретање из разлога безбедности и да каже да није безбедно и да ће то да изазве одређене последице", рекао је Вулин.

Он је истакао да је КФОР знао шта се дешава и био је очигледно, упознат, учествовао је у самој колони која је имала неколико возила УН, имали су и беспилотне летелице тог дана које нису случајно биле ту и надлетале то продручје.

Министар је подвукао и да то, такође, руши поверење у међународне организације на простору Косова и Метохије, јер ми не можемо да разумемо шта је њихов став и циљ.

"Да ли желе нестабилност или стабилност на простору Косова и Метохије? Ако желе нестабилност, ово је одличан пут и само наставите да подржавате Тачија у његовим сулудим потезима, а ако желите стабилност, морате да сарађујете са Србијом и да пођете од елементарне војничке претпоставке - не можете доводити људе тамо где их нико не жели", нагласио је Вулин.

Упитан да каже шта треба да се догоди да би одлука о повишеној борбеној готовости била стављена ван снаге, министар Вулин је истакао да ће о томе начелник Генералштаба Војске Србије и он разговарати са врховним командантом Војске Србије и председником Вучићем.

"Када се донесе одговарајућа процена да ли су претње смањене, да ли могу или не могу да дођу и у којој мери, сходно томе ћемо донети одговарајућу одлуку", рекао је Вулин и у име читаве Србије захвалио свим припадницима Војске Србије на изузетно професионалном односу, на храбром поступању.

"Оног момента када је дато наређење о подизању нивоа борбене готовости, не само да нико из Војске Србије није отишао на боловање или одмор, већ су сви до једног прекидали и боловање и одморе и јављали се у своје јединице, чак и они којима то није тражено. Војска Србије је показла да је професионална, да је способна да поштује своју државу и своја наређења, али још више, да воли своју земљу", поручио је министар Вулин.
 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: