Александар Вулин: Снажниjа економиjа и дипломатиjа - снажниjа и воjска

05-10-2018 | Вести

БЕОГРАД - Што Србија буде економски и дипломатски снажнија биће снажнија и војно, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин и додао да је војска увек фактор одвраћања, те да снажна служи за то да свако каже не исплати се улазити у сукоб са Србијом, већ нађите начине да разговарате са Србијом.

“Свега тога неће бити без економије, неће бити без мира и стабилности. Ако имате једну земљу која је у стању да очува мир и стабилност она ће имати стране инвестиције, људе који су спремни да улажу, а ако тако буде имаћете снажну економију која ће довести до снажења одбрамбених структура које су неопходне свакој земљи. Ми смо војно неутрална земља, а војно неутралне земље немају тај луксуз да не буду наоружане”, рекао је Вулин новинарима у Београду.

Он је објаснио да систем безбедности не чини само Војска Србије, већ и БИА, Министарство одбране, као и дипломатија и економија.

“Једно друштво се брани тако што је укључено у одбрану у свим својим сегментима и то се унапређује”, казао је министар.

Упитан који је највећи безбедносни изазов, Вулин је поновио да је то на простору Балкана идеја “велике Албаније”, некажњено ширење идеје “велике Албаније” и изазивање сукоба са свим народима у региону.

“Покушај да се албанско национално питање реши стварањем велике Албаније, а забраном решавања српског националног питања, Балкан се доводи у велики проблем и на ивицу сукоба. Ми ћемо дати све од себе да се то никада не деси, али за рат или сукоб је довољан само један, а за мир је увек потребно двоје”, истакао је министар одбране.

Навео је да није сигуран да је Европа свесна тога, као и да жели да мисли да нису свесни јер, како је рекао, ако нису свесни онда има наде да ће се освестити и разумети.

“Ако јесу свесни онда је то план који ће донети несрећу свим народима на Балкану”, казао је Вулин.

Додао је да би било добро ако би представници великих сила и ЕУ својим бирачима образложили своју политику на Балкану.

Они би, сматра Вулин, требало да кажу да ли подржавају то када Хашим Тачи каже да сањају о уједињењу и када Кадри Весељи каже доћи ћемо до Ниша.

Вулин је запитао да ли они могу да објасне бирачима своју политику која ствара некога ко је спреман да изазива сукобе на Балкану и да ли мисле да ће та политика осигурати мир и економски напредак.

Упитао је и да ли сматрају да ће понављање политике по којој су Срби криви за све и зато све што им се деси је заслужено и нико не треба да одговора за то, да ли та политика треба да се понови и који су њени резултати.

“Када су Срби говорили да у БиХ долазе муџахедини, када су показивали одсечене главе српских заробљеника на планини Озрен, цела Европа је говорила да је то пропаганда и лаж или се правила да то може да се прећути и да се никада никоме неће десити осим Србима. А онда је зло исламског тероризма, тог истог одреда муџахедин се појавило у Паризу, Лондону, Мадриду. Да ли мисле да понављањем истоветне политике по којима су Срби криви за све мисле да се неће поновити исти резултат као што је било деведесетих и да ће се на крају то зло дешавати и на њиховим улицама”, истакао је Вулин.

Министар је навео да би било добро и да објасне својим бирацима шта хоће од Балкана, односно да ли хоће да Балкан буде регион мира и стабилности који треба да постане део ЕУ или хоће да Балкан буде простор на којем ће се непрестано сукобљавати.

“Уколико ЕУ буде Србију доживљавала као своју будућност, онда ће имати будућност на овим просторима, уколико ЕУ Србију буде доживљавала као своју прошлост, онда ће се прошлост поновити и они у тој прошлости”, закључио је министар.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: