Александар Вулин: Ништа више од воjне неутралности; Пич: Поштуjемо

08-10-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Министар одбране Александар Вулин данас је у сусрету с председавајућим Војног комитета НАТО генералом Стјуартом Пичом истакао да је Србија чврсто опредељена да задржи позицију војне неутралности и да је "Партнерство за мир" оптимални облик сарадње са НАТО пактом, док је генерал Пич поновио да Алијанса у потпуности поштује војну неутралност Србије, те да он лично веома цени кредибилитет и способност Војске Србије.

Разговор Вулина и Пича реализован је на маргинама посете делегације НАТО на челу са генералним секретаром Јенсом Столтенбергом, те војне вежбе "Србија 2018".

Министар Вулин је рекао и да је за Србију КФОР једина легитимна оружана формацију на Косову и Метохији која, како је навео, не сме да се смањује и захвалио је на ангажовању земаља НАТО у његовом саставу.

Он је додао и да било какви кораци приштинских власти усмерени на формирање тзв. војске Косова представљају грубо кршење Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и Војнотехничког споразума и потпуно су неприхватљиви за Србију.

Генерал Пич поновио је став Алијансе да одлука о смањивању снага КФОР треба да зависи од сталне процене развоја ситуације на политичком и војном плану и безбедносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума.

Он је указао на изјаву генералног секретара Столтенберга, која је поновљена јутрос у разговору са председником Србије Александром Вучићем, да НАТО не подржава једностране кораке на претварању тзв. Косовских снага безбедности у тзв. Оружане снаге Косова, без одговарајућих уставних промена и да у НАТО-у званично не користе израз "војска Косова" већ искључиво "Косовске снаге безбедности".

Вулин је нагласио да ће сарадња са НАТО бити настављена под окриљем Програма Партнерство за мир.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: