Александар Вулин: Воjска и полициjа не бране "режим", већ земљу и Устав

28-11-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Министар одбране, Александар Вулин захвалио је посланицима на подршци повећању зарада и буџета за војску, као и за полицију и припаднике БИА, односно за цео безбедносни систем и апеловао да се целокупна расправа о буџету задржи у економским оквирима.

"Али, овде смо, на жалост, опет чули како се говори да им се повећавају плате, јер ће ''чувати режим''", приметио је Вулин на седници Скупштине Србије.

Он је нагласио да војска и полиција не чувају никакав режим, већ чувају Устав и закон, чувају своју земљу, чувају заједно и границе кад је потребно, као што се и могло видети када је била мигрантска криза.

"Ко то хоће да нападне режим и ко то руши власт силом? Војска и полиција се увек појављују када је у питању сила. Каква сила, ко то најављује силу? Ја не видим нигде силу и не видим нигде да су грађани подстакнути да се силом обрачунавају са неким. Не видим никога овде испред Скупштине ко хоће да је запали као 5. октобра, не видим да се власт руши на улицама", рекао је Вулин.

Последњи пут, подсетио је он, када су они који су палили ову Скупштину имали контаката са војском и полицијом било је када су се "љубили" са специјалним јединицама са којима су прославаљали што су палили ову Скупштину, а следећи контакт са војском, додао је он, било је кад су изручивали генерале.

"Хајде да се договоримо да неколико институција које су заиста важне овом народу чувамо од политике. Власт их не користи у политичке сврхе, далеко до тога, већ напротив, поштује њихов патриотизам, њихову стручност и то је све што тражимо од војске и полиције. Хајде да не говоримо о томе да су они неки браниоци режима, они су браниоци Устава и закона и ничега висе", истакао је Вулин.

Министар је рекао да најава повећања средстава за безбедносне службе радује.

“То је увек добра вест, нарочито због тога што имамо војску, која је од 2000. до 2012. године била толико запуштена, да је, рецимо, тада купљено осам ракета за “мигове”, а ми смо сада купили 14 “мигова”. То је само мали пример како се није улагало а како се сада улаже у војску”, рекао је Вулин .

Он је истакао да се с друге стране мора улагати и у квалитет живота и војске и полиције, јер, како каже, они морају да буду задовољни и морају да знају да их ценимо.

“Без озбиљног улагања не можемо их задржати и у војсци и у полицији”, нагласио је Вулин подсећајући да и друге армије имају сличан проблем, наводећи и пример Бундесвера који има велики проблем са одливом војске, који, такође, не може да се бори, са висином примања у приватном сектору.

Према његовим речима, веома је тешко задржати ИТ инжињера у Војсци, и у Немачкој и у Србији.

“Све су то изазови са којима се боримо и захвалио бих скупштини што нам даје подршку и што поздравља улагања у војску", закључио је министар.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: