Mинистар Вулин: Србиjа достоjна успомене на претке

07-12-2018 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин и министарка правде Нела Кубуровић, заједно са представницима институција које су учествовале у спровођењу Пројекта „Једно дрво за једног ратника“, посадили су данас саднице дрвећа испред зграде Шумарског факултета Универзитета у Београду.

Свечаном садњом завршава се Пројекат који се спроводи од 2014. године, а у склопу обележавања стогодишњице Првог светског рата.

До данас је већ посађено симболичних 1. 300. 000 садница дрвећа, колико је Србија изгубила становника у Првом светском рату.

Како је истакао министар Вулин, страшне жртве у Првом светском рату заслужују да их се сећамо „и велики је грех свих претходних генерација које нису чак ни пописале сва имена“.

"Прошло је 100 година, а ми још не знамо како се зову наши преци који су дали животе за слободу свих нас и за слободу наше отаџбине. Ово је дивна акција Министарства прадве, права акција којом смо показали колико је велика успомена на наше претке и каква Србија треба да буде да би била достојна успомена на њих - боља, сигурнија, здравија Србија у којој су сви њени грађани равноправни, јесте Србија која је достојна успомене на наше претке. Србија поштује своје законе, поштује свој систем и сви смо поносни на уређење и друштво у којем живимо", рекао је министар Вулин.

Додаје да је „ово мали и скроман допринос Министарства одбране успомени на наше претке, али и више од тога наш понос што смо учествовали у великој акцији, где је читаво друштво показало велику хуманост и како се памте они који су вредни памћења и који су били пре нас“.

Министарка Кубуровић истакла је да, захваљујући споразуму који је Министарство правде потписало са Шумарским факултетом и Јавним предузећем „Србија шуме“, постојала могућност да Пројекат „Једно дрво за једног ратника“ траје четири године и да се заврши у време обележавања 100 година од завршетка Великог рата и потписивања примирја.

"Циљ је био сетити се свих страдалих током ослобођења Србије и да се подсетимо на велике битке из Првог светског рата. Управо због тога су рађена пошумљавања делова Србије који су се односили на те локације. Садња је започета на Церу и ево овде се завршава. Такође, значај Пројекта је и очување животне средине, ширење свести грађана, санирана су многа клизишта, садили смо на више од 250 локација широм наше земље. Посебно бих истакла један од разлога зашто уопште Министарство правде учествује у овом Пројекту - то је ресоцијализација осуђених лица, јер су управо они учествовали у овом пројекту", рекла је министарка правде.

Директор ЈП „Србија шуме“ Игор Брауновић захвалио је свима који су учествовали у Пројекту „Једно дрво за једног ратника“, подсетио на велике жртве “које је Србија кроз историју положила за мир и слободу” и додао да “време које је пред нама захтева да то и сачувамо”.

Декан Шумарског факултета др Ратко Ристић нагласио је да је велика част што се племенита акција „Једно дрво за једног ратника“ завршава данас испред тог факултета. Према његовим речима, то је изузетна акција и велики допринос заштитити животне средине, мотивисању и покретању грађана да учине нешто за своју земљу и своје претке.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: