Александар Вулин: Само jака Србиjа може да реши српско национално питање

11-12-2018 | Вести

БЕОГРАД  - Стварање Велике Албаније и потпуни изостанак међународног права суштински су безбедносни проблеми на овим просторима и они су претња не само Балкану већ и целој Европи, али су И суштинске претње опстанку нашег народа, рекао је данас министар одбране, Александар Вулин.

Он је на предавању студентима Факултета за међународну политику и безбедност Универзитета УНИОН Никола Тесла рекао и да се не може решити албанско национално питање, а у исто време рећи Србима да немају право да реше своје национално питање.

"Ако свет буде понављао грешку попуштања храњења Велике Албаније српским националним телом, дочекаће да та иста Велика Албанија запали цео Балкан. Зло нема границе и не може да се заустави", рекао је Вулин.

Истичући да стварање Велике Албаније нужно води у сукоб, он је додао да све земље на овом простору апсолутно прихватају утицај и моћ албанског фактора и да се превише "случајних" ствари дешава у кратком временском периоду, а не може оволико ствари које воде у истом правцу да буду случајност.

Како је рекао, свет од Србије сада тражи да на првом месту занемари сопствене интересе - без разграничења, да зарад стабилности Црне Горе, Северне Македоније па и Босне и Херцеговине напусти сан о решавању националног питања.

"Тражи се да Србија створи државу другима и да гарантује за мир и сигурност тих других држава тиме што ће се одрећи сопствене стабилности и сопственог мира. Србија треба да промовише себе и сопствене интересе и да каже да су наши интереси где год да живе Срби, да их заштитимо и сачувамо, а од Србије да стварамо јаку и добро уређену земљу. Без јаке Србије нема ни решавања националног питања", рекао је министар.

Вулин је на предавању говорио и о кампањи покушаја ревизије историје, поручивши студентима да никада не потцењују историју.

"Када о Јасеновцу прочитате приче као о радном логору и када не можете да нађете разлог зашто то неко ради и пише, онда схватите да су то веома једноставне чињенице које одређују наш садашњи живот и правдају оно што се дешавало припремајући оно што може да се деси", навео је министар.

Истакао је да је Србија избрала да буде војно неутрална земља која не можемо да очекујемо подршку и помоћ ни од кога са стране.

"Нећемо да радимо другима оно што су чинили нама. Зато одбијамо да се сврстамо у било који блок, али то има своју цену - да у тренутку невоље, а на Балкану никада нико не може да каже да невоље неће бити, морамо да будемо спремни да претрајемо и да се одбранимо", поручио је министар одбране.

Студентима је обећао да ће његова генерација, док они не преузму "бољу Србију него што смо је ми преузели", дати све од себе да наш народ сачува где год он живи.

"То је наш смисао. Верујем да у себи осећате управо искру тог смисла, јер не бисте изабрали да се школујете да једног дана браните своју земљу тамо где јој буде било потребно. Времена се мењају, али бранити своју земљу, бити уз свој народ, та врлина не може да се промени. У историји нашег народа променило се све, друштвена уређења, савези, границе, имена држава, али једна ствар није - тврдоглава и упорна решеност српског народа да буде слободан. То не сме да се промени", закључио је министар.

Студенти Факултета за међународну политику и безбедност имали су прилику да министру Вулину постављају питања те су их највише занимали ставови о враћању обавезног војног рока, затим стање у Војсци Србије, њена опремљеност, наоружање и војна опрема, као и новитети, шта је суштина војне неутралности и каква је сарадња Војске Србије са КФОР-ом, НАТО-ом,УНМИК-ом.

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: