Александар Вулин: Србиjа ће рећи шта мисли, Вучићеви аргументи необориви

17-12-2018 | Вести

БЕОГРАД - Најважније је да је Србија изборила право за свој глас, да каже шта мисли и да цео свет то разуме, изјавио је министар одбране Александар Вулин поводом данашње седнице Савета безбедности Уједињених нација посвећене Косову.
"Са председником Вучићем је врло тешко разговарати када разговарате аргументима. Његови аргументи су необориви. Ја очекујем да ће велике силе које су признале независно Косово дати своју уобичајену флоскулу која се завршава тиме и јединим оправдањем - ми смо признали Косово и тиме је ствар решена - а неће моћи да оспоре ниједан једини аргумент председника Вучића", рекао је Вулин.
Вулин је захвалио Русији и Кини што су подржали Србију и омогућили јој да има свој глас, као и да представник Србије може да се бори за интересе земље.
Вулин је коментаришући однос ЕУ према Приштини оценио да ЕУ непрекидно према Приштини показује "стратегију шаргарепе", као и да је време да уместо шаргарепе понуди штап.
"Ако урадите ово ми ћемо вас наградити. Увек ћемо вас за нешто наградити. За свако ваше лоше понашање, за свако ваше кршење Споразума о стабилизацији, за свако ваше кршење ЦЕФТА споразума ми ћемо вас наградити. И онда се ЕУ чуди што Приштина понекад уме да их одбије и да каже да они једноставно нису важни и нису релевантни", рекао је Вулин гостујући на РТС.
Како каже, време је да ЕУ "уместо шаргарепе понуди штап".
"Зашто им не кажу ако не укину таксе - укидамо Споразум о стабилизацији и придруживању? Зашто им не кажу ако не будете укинули таксе неће бити визне либерализације? Зашто им не кажу ако не будете формирали Заједницу српских општина или укинули таксе које сте на овај начин увели, биће забрањено кретање вашим званичницима. Хајде да пробамо једном и са друге стране.
Док год ЕУ не буде имала храбрости да покаже штап, осим што се непрекидно улагује Приштини и стално покушава да им да шаргарепу нисам сигуран да ће бити напретка", рекао је Вулин.

 Ванредни парламентарни избори били би лековити

БЕОГРАД - Ванредни парламентарни избори били би сада лековити за Србију, изјавио је министар одбране Александар Вулин.
Он је за РТС рекао да треба зауставити расправу која покушава да се створи унутар српског народа, зато што, како је рекао, треба причу о томе да смо ми диктаторска земља у којој нема демократије, већ једном ставити по страни.
"Хајде да пустимо све ове сјајне шетаче, да пустимо све који говоре да их је више, да се пребројимо. Хајде, баш да се пребројимо. Али једини демократски начин за пребројавање је да изађете на изборе, а не оног секунда кад поменете изборе, ви одмах имате представнике ДОС-а који изађу и кажу: „Никад избори. Нема тих услова због којих ћемо ми изаћи на изборе'''', рекао је Вули.
Он је поручио да је време да се прекине са овим у тренутку када се Србија грчевито бори да опстане на простору Косова и Метохије и када постоји претња по опстанак српског народа на КиМ.
"Хајде да прекинемо са овим у тренутку када се Србија грцевито бори да опстане на КиМ, ви имате покушаје сукоба у Београду и нападе у Луцанима. Хајде да то завршимо на изборим а не да трошимо народну енергију. Мислим да би то било лековито за Србију. Нека изађу на изборе", рекао је министар Вулин.
Коментаришући резултате локалних избора у Лучанима, Дољевцу, Кладову и Кули, на којима је Српска Напредна странка однела убедљиву победу, Вулин каже да су то изузетни резултати и поново честитао и СНС-у и председнику Вучићу.

 Кфор да разоружа илегалну оружану формацију на КИМ

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је одлука Приштине о формирању војске у супротности са мандатом који има Кфор, и истакао да од Кфора очекује да разоружа ту илегалну формацију.

"Посао Кфора је да у складу са Резолуциојом 12 44 не дозволи формирање било какаве наоружане формације. Да ли можете да замислите да се појави нека паравојна формација на простору севера Косова И Метохије? Каква би била реакција КФОР-а? Колико би им минута требало тада да кажу да било какава наоружана фгормација није у складу са Резолуцијом 12 44? Зашто то не ураде и сада? Шта их то спречава да то ураде и сада", рекао је Вулин.

На питање какви су контакти Војске Србије са КФОР-ом у последња два дана, министар одбране истакао је да постоји редовна комуникација са КФОР-ом.

"Није то зато што сматрамо да је КФОР безгрешан и да је непристрасан. Као што видите није и нажалост више пута нас је разочарао и не само нас већ и Србе на простору Косова и Метохије. Ми морамо у складу са Резолуцијом 1244 и Војнотехничким споразумом да сарађујемо са КФОР-ом и то радимо. Дакле, имамо непрекидну комуникацију, имаћемо мешовите патроле, а начелник Генералштаба видео се са новим командантом КФОР-а, 14. децембра у Нишу", истакао је министар Вулин и нагласио да ће Србија радити све што може да уради да би се сачували мир и стабилност на простору Косова и Метохије, без обзира на то што је поверење Србије често изиграно.

Данас се очекује и одговор Приштине на понуду Брисела када је реч о уведеним таксама.

"Наш врхунски интерес је мир, стабилност и економски напредак региона. Стратегија ЕУ према Приштини до сада је била стратегија шаргарепе. Време је да Брисел уместо шаргарепе понуди штап а то значи да ако кажу да Приштина не укуне таксе онда неће бити Споразума о стабилизацији и придруживању, ако се не формира Заједница српских општина неће бити визне либереизације. Док год се то не деси не може се очекивати напредак", рекао је Вулин.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: