У функциjи нови хелиодром ВMA

03-01-2019 | Вести

БЕОГРАД - Од 1. јануара 2019. године у функцији је хелиодром Војномедицинске академије, а данас су га званично отворили министар одбране Александар Вулин, као и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Након обиласка новоизграђеног објекта, Вулин је истакао је реч о најсавременијем и једином правом хелидрому у Србији који има све елементе који су за ту намену предвиђени, додајући да је до недавно, на хелидрому ВМА постојала само једна слетно-полетна тачка и да није било осветљења."

"Сада имамо две слетно-полетне тачке, обе имају осветљење, што значи да у свим временским условима, дању и ноћу, можемо да примимо све типове хеликоптера, без обзира на њихову величину", рекао је Вулин.

Он је додао да су пацијенти ВМА на овај начин добили драгоцену услугу, али је и Војска Србије добила једну нову способност, као и сви грађани Србије.

"Свако улагање у Војску Србије јесте улагање у квалитет живота сваког грађанина и што будете имали јачу и опремљенију Војску Србије и што ми будемо имали више нових способности, то ће бити јача и Србија и то ће бити лакши живот сваког грађанина наше земље", нагласио је Вулин.

Министар одбране је захвалио директорки Директората цивилног ваздухопловства Мирјани Чизмаров на великој донацији у износу од 25 милиона динара, додајући да су сва средства за инфраструктурне радове на том хелидрому обезбеђена из донације, а не из буџета.

"Хелидром је отворен, он ће се користити и надајмо се да ћемо га увек користити у мирнодопске сврхе и увек за добро, али он је ту 24 часа на располагању свим грађанима наше земље, не само припадницима Војске - поручио је министар Вулин.

Говорећи о значају новоизграђеног објекта на хелидрому ВМА, командант РВиПВО генерал Жарковић је истакао да су сада обезбеђени услови за смештај посаде хеликоптера, унутрашње службе, као и санитетског особља и лица која се хеликоптерима транспортују.

"Реч је о једином хелидрому у Србији који обезбеђује услове за слетање два хеликоптера истовремено, на две позиције, дању и ноћу и у свим условима. Веома је значајан за РВиПВО, ВМА, али и за целокупан систем одбране", нагласио је Жарковић.
 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: