Александар Вулин: Припадници ВС jош jедном показали хуманост и храброст

29-01-2019 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић разговарали су данас са командантом Интервидовског полигона "Пасуљанске ливаде" потпуковником Небојшом Лојпуром и старијим водницима прве класе Зораном Петровићем и Сашом Анђелковићем, који су спасили живот мештанки Ресавице у близини полигона.

Након дојаве пролазника, брзом реакцијом, припадници Интервидовског полигона из састава Команде за обуку, спасили су живот жени, која је услед здравствених тегоба, без свести промрзла лежала у снегу.

Они су јој, наиме, пружили медицинску помоћ и бринули су о њој до пријема у амбуланту у Ресавици.

Вулин је након данашњег сусрета, приметио да "где год да су припадници Војске Србије, тамо је и ред, тамо је и закон и сигурност и сваки грађанин Србије може да буде сигуран да ће бити заштићен, а у тренутку невоље да ће имати на кога да се ослони".

"На овом примеру се показује колико је драгоцено бити припремљен да помогнеш, па и да сачуваш људски живот када за то наступи потреба", рекао је Вулин, ре додао да је поносан на припаднике ВС који су помогли жеи у невољи.

Додао је, међутим да не може да буде поносан на све људе, који су, пре него што су стигли припадници војске, пролазили крај жене која је лежала у снегу.

"Пре него што су они дошли, прошло је више десетина људи и нико није осетио потребу да помогне овој жени", приметио је министар, те поручио да "можемо да се обучавамо, да се развијамо, да постајемо успешнији, али морамо прво и пре свега да будемо бољи људи".

Присећајући се тог хладног јануарског дана, медицински техничар старији водник прве класе Зоран Петровић, истакао је да су, по добијању информације да се жена налази без свести у снегу од свог претпостављеног старешине, он и колеге из јединице, одмах кренули на лице места.

"Госпођа је имала епилептични напад и почетну фазу смрзавања. Након указане прве помоћи, када смо је вратили у свесно стање, транспортовали смо је до дома здравља у Ресавици", испричао је Петровић.

Његов колега, старији водник прве класе Саша Анђелковић, објаснио је да је по доласку на место догађаја веома важно било успоставити и одржавати контакт са женом, говором и стиском руке, па су од ње успели да сазнају и да од рођења болује од епилепсије.

"Током тих десетак минута она је имала још четири серије напада. На лицу места смо јој указали прву медицинску помоћ, а са њом смо били и током транспорта до здравствене установе у Ресавици, где су је збринули", навео је Анђелковић.

Припадници Команде за обуку обишли су жену током опоравка у зрдавственој установи у Ресавици, а она им је захвалила на свему што су урадили за њу тог дана.

Вулин и Мојсиловић наградили су припаднике Команде за обуку који су учествовали у спасавању седмодневним боравком на Тари.

Данашњем пријему присуствовао је и командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић.

Извор: Танјуг 

Подели са пријатељима: