Александар Вулин: Велико интересовање за производе српске наменске индустриjе

18-02-2019 | Вести

АБУ ДАБИ - Сви који су значајни у одбрамбеној индустрији света, поготово из области копнене војске данас су у Абу Дабију и имају прилике да виде шта то Србија има да понуди, казао је министар одбране Александар Вулин, наводећи да је на сајму Југоимпорт СДПР, који окупља читаву одбрамбену индустрију Србије и који је често представља у свету.

Вулин, који је на позив потпредседника и премијера УАЕ, шеика Мухамеда Бин Рашеда Ал Мактума, борави у званичној посети тој земљи посетио је Међународни сајам наоружања и војне опреме "ИДЕX 2019", где је рекао да оно што већ сада наилази на велико интересовање страних купаца јесте ракетни систем "ралас", затим наше беспилотне летелице, наш беспилотни хеликоптер и већ традиционално добро познати производи - Нора Б52 калибра 155мм, разне врсте муниције, па и паметне муниције коју сада по први пут представљамо.

"Одбрамбена индустрија Србије је у 2018. остварила зараду и извоз увећану за 13, 9 процената у односу на претходну годину и наставиће да се развија баш као што ће и држава наставити да улаже у њу. Оно што је започео тада председник Владе Александар Вучић ми ћемо данас наставити и захваљујући управо реформама које је он спровео данас имамо довољно новца да уложимо у одбрамбену индустрију и покажемо целом свету чиме се ми то поносимо", изјавио је министар одбране.

Међу више од 1.300 излагача из преко 60 земаља, на Међународном сајму наоружања "ИДЕX 2019" у Абу Дабију, Југоимпорт СДПР наступа као интегратор српске одбрамбене индустрије, приказујући сва нова и класична достигнућа наше одбрамбене индустрије на једном месту.

Помоћник директора Александар Лијаковић каже да је реч о традицији која се практикује годинама уназад.

"Последњих година, имамо интензивно повећање улагања у маркетинг, не само у развој. Ово је трећи пут, после Абу Дабија 2017. године и сајма у Паризу, да имамо један импресиван штанд, који је и по величини и по улагањима у маркетинг, на нивоу светских произвођача", навео је Ликајовић додајући да смо ове године "раме уз раме са водећим светским произвођачима када је реч о позицији у оквиру сајамског простора и количини експоната".

Оно што овогодишњи асортиман изложен на штанду наше одбрамбене индустије издваја од претходних наступа је што је уз класичне производе наше наменске индустрије акценат стављен на велики технолошки продор у области сложених борбених система.

"Реч је о програму Југоимпорт СДПР међу којима су НОРА, ''милош'' и ''лазар 3'' у две варијанте, а имамо и новог члана фамилије ''лазар'' - систем ''лазар'' са ракетом ''ралас'' домета девет километара, где смо експлоатисали развој сиситема ''алас'' који има домет од 25 километара", навео је Лијаковић.

Велики технолошки пробој остварен је, према његовим речима, и у вођеним ракетама, међу којима су "муња", као и неколико нових ГПС вођених бомби, што нас сврстава у групу највиших технолошких земља у свету у домену наменске индустрије, будући да радимо нешто што је до сада било резервисано само за велике силе.

Лијаковић је изразио очекивање да ће оклопна возила "милош" и "лазар" у основном облику и ове године изазавати велико интересовање на сајму, систем НОРА који је наш најпродаванији сложени борбени сиситем као и његова нова варијата "александар".

"Имамо и нове ракетне системе великог домета и невођене и вођене ракете, што је нешто у шта улажемо сада за будућност, како бисмо могли да будемо јака одбрамбена индустрија у свету. Ту је оружје пешадије, муниција минобацачка и стрељачка, муниција средњег калибра, који су до сада били наши главни производи у смислу количине извоза", нагласио је Лијаковић, додајући да је на претходном сајму представљена и летелица "стршљен".

Реч је, како је појаснио, о беспилотној летелици хеликотерског типа наоружаној бомбама, а ту је, додао је, и нова летелица, која има четири ротора и пети ротор за хоризонтални лет.

Говорећи о будућим извозним пројектима, Лијаковић је рекао да Југоимпорт СДПР Уједињене посматра Арапске Емирате као једног од најзначајнијих партнера, а тренутно је у току неколико пројеката који су у различитим фазама реализације.

Војска УАЕ, која се опрема најнапреднијим и најсофистициранијим системима наоружања, велико интересовање је показала за беспосадну наоружану платформу "мали милош" која је успешно испитана у тешким теренским условима у Емиратима.

Овај систем је, иначе, развио ВТИ, а производи га Прва Петолетка која је међу представницима српске одбрамбене индустрије који су заједнички наступили на овогодишњем сајму ИДЕX.

Директорка Прве петолетке - наменске Анђелка Атансковић рекла је да очекује велико интересовање за производе које имамо да представимо, а имајући у виду да је и на претходном сајму у Абу Дабију штанд био веома посећен.

"Наш производни програм чине минобацачи, ручни бацачи различитих врста и ми већ имамо уговоре са Уједињеним Арапским Емиратима који ће обележити ову и наредну годину, а овде очекујем и још неке повољније и боље уговоре. Последњи уговор нам је био у вредности од 15 милиона долара, а сваки наредни уговор зависи од количине производа који се уговоре", изјавила је директорка трстеничке Прве петолетке.

Осврнувши се на интересовање које су током сајма показали посетиоци обилазећи штанд српске одбрамбене индустрије, она је истакла да су сви изложени производи овде наишли на интересовање, додајући да искуство са претходних сајмова потврђује да се очекује значајнији број посета заинтересованих купаца.

Извор: Танјуг
 

Подели са пријатељима: