Србиjа добила jош четири авиона MиГ-29 од Белорусиjе

25-02-2019 | Вести

БЕОГРАД  - Делегација Министарства одбране и Ратног ваздухопловства ВС, коју је предводио министар одбране Александар Вулин, присуствовала је у 558. ваздухопловном заводу у Барановичу примопредаји четири белоруска МиГ-29.

Мигови су од данас и формално у власништву Србије, а у нашу земљу ће доћи пошто буде завршен ремонт који је почео у белоруском ремонтном заводу 22. фебруара.

"Можемо слободно да кажемо да ми од данас располажемо са 14 "Мигова" 29 што је број који нисмо могли да сањамо 2012. године када је председник Вучић постао министар одбране", рекао је Вулин, напоменувши да су авиони дошли као резултат личних односа Вучиха с председником Белорусије Лукашенком и да су део уговора о војно-техничкој сарадњи и помоћи Белорусије Србији.

Договорено је да се ремонт и прва фаза модернизације "Мигова" 29 заврши у белоруском 558. ваздухопловном заводу у Барановичу, а Вулин је напоменуо да ће прва фаза ремонта и друга - модернизације бити завршене у року.

Имаћемо, како је навео, 14 Мигова на нивоу генерације 4+ што значи да су међу најсавременијим авионима на свету.

"Наше ратно ваздухопловство деценијама није било снажније, наши пилоти сада могу да рачунају на часове налета као у време ЈНА, могу да рачунају да ће управљати најсавременијим средствима а наше небо и наша Србија ће бити сигурна, слободна и независна. Ово је велики дан за државу Србију, велики дан за наше Ратно ваздухопловство", изјавио је Вулин.

Пријему авиона МиГ 29 присуствовао је и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић који је истакао да су српски пилоти спремни за још четири авиона.

"Имамо довољан број пилота, подижемо ниво њихове обучености и спремни смо за пријем ова четири авиона. Истовремено са пријемом ових авиона ми у Србији располажемо авионима на којима се врши обука. У последње време смо имали обуку петорице пилота који су завршили преобуку у иностранству као и двојицу пилота који су преобуку завршили у 204. ваздухопловној бригади", истакао је генерал Жарковић.

Начелник штаба за наоружање Министарства одбране Белорусије генерал-мајор Андреј Федин подсетио је да се у овој години обележава 25 година успостављања дипломатских односа Белорусије и Србије заснованих на поверењу, поштовању и подршци, те да истовремено обележавамо пет година од успостављања веза између министарстава одбране.

"Поносан сам сам што је наша војна сарадња веома интензивна и што данас присуствујемо свечаној церемонији примопредаје мигова 29 Министарству одбране", изјавио је Федин и подсетио да српски и белоруски војници активно учествују у заједничким војним вежбама и међународним војним играма, припремама за иностране мисије.

Напоменуо је да веома цени војне везе са Србијом, те да Белоруси Србију доживљавају као братску и пријатељску земљу и да ће радо помоћи у учвршћивању одбрамбене моћи братске државе.

"Желим да се мигови подижу на небо само током обуке и свечаности", поручио је генерал Федин.

Председник Државног војно-индустријског комитета Роман Александрович Головченко рекао је да ће 558. ваздухопловни завод учинити све да у уговореном року повећа потенцијал и борбену моћ мигова 29 који су данас предати Министарству одбране Србије.

Додао је да је за Завод овај дан веома значајан јер је и битан корак ка учвршћивању односа две земље. Головченко се нада да ће ова четири мига бити видан део штита Србије ради очувања њене независности и суверенитета.

У протекле две недеље стручни тим Министарства одбране и Војске Србије је, заједно са својим белоруским колегама из Министарства одбране, АО "Белтехекспорт" и 558. ремонтног завода, извршио је пријем четири авиона МиГ-29 са пратећим комплетима земаљске опреме.

Авиони су одмах предати на генерални ремонт и модификацију опреме како би били опремљени као и осталих 10 авиона који сада штите небо Србије. Белоруски мигови имају двоструко дуже време патролирања у односу на старије верзије МиГ 29.

Техничко стање и расположиви ресурси авиона који су у првој трећини њиховог века употребе, као и стање њихових виталних агрегата, склопова и система говоре да су они до сада одржавани и експлоатисани у складу са прописаним техничким нормама и великом пажњом и представљају висококвалитетну платформу за наставак њихове експлоатације и даљу модернизацију.

Иначе, Вулина је на аеродрому испратио његов белоруски колега генерал-потпуковник Андреј Алексејевич Равков.
 Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: