Александар Вулин: Захваљуjући Вучићу побољшан положаj припадника ВС

21-04-2019 | Вести

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је његово Министарство захваљујући подршци председника Александра Вучића могло пуно да уради на побољшању положаја припадника Војске и Министарства.

Вулин је у интервјуу за данашњу "Политикуе", а уочи Дана Војске Србије, 23. априла, рекао да је незадовољан брзином смањивања процедура и бирократије и да тражи побољшање физичке спремности, као и јачање обуке, а посебно резерве.

Говорећи о предстојећој војној паради у Нишу, 10. маја, поводом Дана победе у Другом светском рату, Вулин је рекао да ће око 4.000 припадника војске и полиције бити у ешалонима, а да ће први пут марширати ветерани и кадети Војске Србије.

Упитан да прокоментарише безбедност Срба на КиМ и да ли верује Кфору да ће их у случају потребе заштитити, Вулин каже да верује Кфору, али да поучени мартовским погромом 2004, више никоме не треба слепо веровати.

"Никада нисмо без свог решења и одговора на насиље које Кфор не би сузбио", рекао је Вулин.

Он је рекао и да се до 2012. године није смело изговорити НАТО агресија, као и да се претходна власт, док Вучић није постао министар одбране те године, плашила шта ће да кажу амбасадори и изасланици.

"Нема војске ако нема самопоштовање и ако будућим официрима не покаже како се поштују они који су земљу бранили. Зато се сада поносно и достојанствено обележава годишњица НАТО агресије, како и заслужују наши ратници. Када запошлавамо, предност имају чланови породица наших погинулих али и живих припадника. Лично тражим да ми се каже да нема заинтересованих чланова породица наших припадника за неко место пре него што кренемо даље", рекао је Вулин.

Када се ради о односима с представницима држава НАТО-а, али и саме Алијансе, министар каже да велики не воле да им се у лице говори истина и да умеју да покажу да је то "скупа навика", што се огледа у медијским нападима на њега после сваке његове изјаве, али истиче да он само спроводи државну политику која подразумева војну неутралност и да је оптимални вид сарадње кроз Партнерство за мир.

"Све активности се доследно спроводе и постали смо познати као министарство и војска које држе реч и договарају оно што могу да испуне. Војна неутралност Србије се захваљујући упорности председника Вучића прихвата и поштује. То је најтежи, али и најчаснији пут и верујем за наш народ једино могућ", оценио је Вулин.

Вулин је рекао и да се тренутно ради анализа о увођењу обавезног војног рока, односно да се истражују економски ефекти, политички, практични попут броја потребних официра и подофицира, али и социолошки, културолошки и други.

Упитан да каже да ли се ове године могу очекивати испоруке купљених хеликоптера Ми-35 и Ми-17 и тенкова Т-72 и возила БРДМ-2, Вулин каже да ће велики део технике стићи до краја године, а нешто почетком наредне.

"Лични односи председника Вучића и председника (Русије Владимира) Путина и (Белорусије Александра) Лукашенка отворили су нам сва врата и омогућили да се опремимо за неупоредиво мање новца него било ко други", рекао је српски министар одбране.

Говорећи о својој одлуци да се добровољно пријави на обуку за резервисте, рекао је да је показао да нема сујете када треба да се служи, као и да нема оправдања да се не служи.

"Не знам шта је смешно, можда би смешније било да сам као Вук Јеремић, сасвим здрав и млад, служио цивилно у кабинету Бориса Тадића. Нека сви који се смеју прођу исту обуку као ја, они ће се насмејати, а војска добити оспособљену резерву. Не сметају ми напади, али ми смета што се потцењује труд и посвећеност стотина људи који су у својим тридесетим годинама оставили на неко време своје послове и породице и дошли на обуку", рекао је Вулин. 

Извор: Танјуг

Подели са пријатељима: